Времето на първия мандат изтича. Габровски: България е на ръба на пропаст, сам избрах министрите

В НС вече се коментира възможността неврохирургът да бъде кандидат с мандата на "Български възход" или БСП

10.12.2022 | 18:32 Редактор: Петя Кръстева

След по-малко от 48 часа изтича срокът, в който трябва да стане ясно ще бъде ли направен опит за изпълняване на първия мандат. Заявките на предложения от ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски са, че състав на правителство ще бъде предложен, въпреки че към момента той не събира достатъчно гласове за твърда подкрепа. 

"Ако първите два мандата за съставяне на правителство са неуспешни, то при третия - независимо на коя парламентарна група е връчен, ГЕРБ ще настоява да се гласува съставът на проектокабинета с премиер проф. Николай Габровски", заяви лидерът на партията Бойко Борисов. 

В понеделник на "Дондуков" 2 трябва да стане ясно дали Габровски ще предложи проектокабинет, който да бъде гласуван по-късно в Народното събрание. Самият той вече загатна, че такъв кабинет ще бъде представен на президента Румен Радев.

"Всички министри са избрани лично от мен и не са консултирани с Бойко Борисов. Надявам се, че няма да вляза трайно в политиката. България в момента е на ръба на пропаст", подчерта проф. Габровски.

Ако съставянето на кабинет с първия мандат се провали, той отива при втората по големина парламентарна група "Продължаваме промяната". 

"Търси се някаква формула, която да не е толкова очевадна. В момента се върти конспиративна теория, че на ГЕРБ, ДПС И "Български възход" им трябват едни 10 човека да не влязат в парламента", коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

В Народното събрание вече се коментира възможността Габровски да бъде кандидат с мандата на "Български възход" или БСП. Ключово ще е гласуването на левицата, без чиито гласове подкрепата за неврохирурга няма да надхвърли 115 гласа. 

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.