България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Всички се отказали от "Продължаваме промяната"? Янев с най-голям шанс за третия мандат

Темата коментираха доц. Милен Любенов и Нидал Алгафари

12.12.2022 | 09:05 Редактор: Искра Ангелова

По-късно през деня ще разберем какъв състав на кабинета ще представи номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС - проф. Николай Габровски. Има ли шанс за редовно правителство?

"С първия мандат едва ли, досега нито една от парламентарните групи не е изявила категорична подкрепа. От ДПС чухме, че във вторник ще вземат своето решение. Ще има гласуване в пленарна зала, защото от ГЕРБ искат да покажат, че са положили усилия за сформиране на правителство. Днес ще видим проектокабинета, вероятно става дума за експерти. През последните 12 години те доста дълго време управляваха, така че имат дълга скамейка", каза политологът доц. Милен Любенов в студиото на "България сутрин".

Според пиар експертът и писател Нидал Алгафари предложението на ГЕРБ е знак за промяна.

"Те се опитват да кажат: "Ние се опитваме да покажем нещо по-различно, няма да е партийно". От друга страна политическите формации, които не биха гласували този кабинет, след това не би трябвало да търсят подкрепа от политическа партия ГЕРБ. Какво биха направили в момента "Продължаваме промяната", БСП и "Да, България". Аз лично на тяхно място бих гласувал за този кабинет", допълни той.

Доц. Любенов сподели, че не очаква изненади при гласуването.

"Чуваме и хипотези за тайно гласуване. Едно правителство трябва да се гласува явно и трябва да е явно какво мнозинство стои зад него. През 2005 година го видяхме това, когато БСП и ДПС се опитаха да сформират правителство на малцинството. Стана с тайно гласуване. Сергей Станишев беше избран за министър-председател, но след това не беше избрано правителство и процедурата беше завършена. И тогава лъсна задкулисието, така че не очаквам сега да се предприемат такива стъпки", подчерта политологът.

По думите на Алгафари не е редно за проф. Габровски да се смята, че е вълк в овча кожа.

"Той всеки ден се бори за човешките животи. Такива сравнения са глупави. Този човек има нужните качества, за да бъде министър-председател. Смятам, че ще успее да събере хора, които са много добри. Не искахте Бойко Борисов - няма го, не искахте политическа партия ГЕРБ директно - няма. Ето ви кабинет", добави пиар експертът.

И е категоричен, че проф. Габровски е авторитет: "Въпросът е дали народните представители ще достигнат до онзи праг на разума, за да създадат кабинет и държавата да тръгне в някаква посока. Много неща ни се забатачиха - Украйна, мигрантите, еврозоната, Шенген."

Попитан с кой мандат се вижда хоризонт за правителство, доц. Милен Любенов отговори: "Най-вероятно с третия мандат. Зависи и президентът на кого ще го връчи. Засега всички предположения, че най-големи шансове има партията на Стефан Янев, защото той изглежда най-разговорлив. Заявиха, че са склонни да подкрепят някаква форма на правителство."

"Президентът Радев ще покаже на България дали иска да има правителство, което да не е негово, или не иска. Ако не иска - със сигурност ще го даде на "Възраждане", на БСП, на "Да, България". А ако иска, ще го даде на г-н Стефан Янев. "Продължаваме промяната" трябва да осъзнаят, че всички се отказаха от тях и са тръгнали нанадолнището. Има ли следващи избори - те няма да имат този резултат", категоричен е Алгафари.

Политологът призна, че не е разбрал какви са аргументите, с които президентът Румен Радев нарече представителите на "Продължаваме промяната" шарлантани: "Това напрежение се породи още в началото на годината. Вероятно е имал очаквания от "Продължаваме промяната". Много се разчиташе на това Стефан Янев да влезе в парламента, защото сега, ако не беше той, щеше да има абсолютен топик."

Гледайте целия разговор във видеото.