Кабинетът на Габровски няма да събере подкрепа? Радев: Рано е за прогнози

"Продължаваме промяната": Депутати готвят игра на кворум, за да окажат скрита подкрепа

11.12.2022 | 18:31 Редактор: Тодор Петров

Макар на този етап да изглежда, че няма да се събере мнозинство, което да гласува "за" кабинета на проф. Габровски, според президента е рано за прогнози.

"Нека дойде утре", лаконичен бе Румен Радев, който утре в 10:30 ч. ще посрещне проф. Николай Габровски в президентството.

Официално от ГЕРБ отказват да съобщят имената на министрите в правителството, което ще предложи проф. Николай Габровски. Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че вече е запозната с част от тях, но също отказа да посочи кои са. 

"Проф. Николай Габровски получи пълна свобода от нашата парламентарна група да води разговори с хора, за които е сигурен, че професионално нямат тъмно петно в биографията си и че всичко, заложено като управленска програма, ще бъде изпълнено", посочи тя.

По неофициална информация предложението за външен министър в проектокабинета "Габровски" е Драгомир Заков. Той беше министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков.

"Продължаваме промяната" отстояват позицията си, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ. Нещо повече - от партията отправиха и предупреждение.

"Обществото трябва да бъде нащрек - да не се окаже, че имаме едно аватарно правителство и под целофана да се окаже, че се крие нещо различно и от кутията да излезе Бойко Борисов", предупреди Настимир Ананиев.

За кандидат-министър на енергетиката пък се спряга името на Делян Добрев. За това намекна и бившият министър на финансите Владислав Горанов в студиото на предаването "Опорни хора". 

"В сектор "Енергетика" трябва да заложим на Делян Добрев. Не бива да правим компромис с този сектор", подчерта той.

От "Продължаваме промяната" поддържат тезата, че депутати готвят игра на кворум, за да окажат скрита подкрепа за кабинета на ГЕРБ-СДС. До този момент от ПП, ДБ, БСП и "Възраждане" казват, че категорично няма да подкрепят правителство с първия мандат. 

ДПС ще изчака решението да бъде взето във вторник от широкото ръководство на партията, след като стане ясен проектокабинетът на ГЕРБ и приоритетите му. Очакванията са гласуването на предложения от Габровски кабинет да бъде на 14 или 15 декември.

Вижте повече в репортажа в Борислава Алексова.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR