Обвинения, подвиквания, аплодисменти и пак в изходна позиция след мандата на ГЕРБ-СДС

Кабинетът на проф. Габровски реално получи подкрепа само от партиите на Борисов и ДПС

14.12.2022 | 13:42 Редактор: Елеонора Танева

Няма да има кабинет с мандата на ГЕРБ и с премиер проф. Николай Габровски. 

Спорове и взаимни нападки белязаха дебата преди гласуването на проектокабинета. Още в началото номинираният за премиер опита да привлече депутатски гласове.

"Твърденията за голям шанс за съставяне на правителство със следващ мандат са подвеждащи и манипулативни. Най-голям шанс имаме тук и сега. И ако го пропуснем, ще останем в ръцете на случайността и задкулисните договорки. Обръщам се към всеки един от вас по отделно, нека любовта към България да надделее", призова проф. Габровски.

Няколко сюжета се оказаха в основата на разделението. "Продължаваме промяната" и левицата заподозряха участие на президента Румен Радев в "реденето" на проектокабинета.

"Обявеният състав на проектокабинета доказва, че е параван, зад който се крият коалиции по интереси. Лидерът на най-голямата политическа партия и президентът не могат да признаят, че са се срещали. За каква нормалност, за какво възстановяване на диалога можем да говорим", каза Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

"Дали този модел на управление не се приспособява към всяка власт, изправени сме пред една сериозна, загуба на парламентарната демокрация", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В НС се стигна и до нападки между кандидата за министър на енергетиката Николай Павлов и лидера на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Според Петков, бившият шеф на Булгаргаз е ощетил държавата с над 1 млн. лева, а прокуратурата е покрила този случай. Павлов упрекна бившите управляващи, че са купили на четири пъти по-висока цена газ от Азербайджан. 

"Надплатени бяха 178 млн. долара, ето това се нарича надплащане", твърди Павлов.

"Идеята, че е независим, сега се счупи", отговори Петков. 

Независимият депутат Явор Божанков заяви, че е против правителство с първия мандат, защото зад него прозира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Несъмнено има проблем - в стаята има слон, вносителят на този кабинет не желае да го види. Представя се романтична история, на която едва ли някой вярва", коментира Явор Божанков.

А според "Демократична България" зад първия мандат прозират други интереси.

"При тези условия ние не можем да подкрепим мандат на ГЕРБ, толкова зависим от ДПС, защото смятаме, че това ще задълбочи още повече кризата", мотивира негативния вот Христо Иванов.

Костадин Костадинов от "Възраждане" заяви, че неговата партия няма да подкрепи нито един кабинет в рамките на този парламент. 

Голямата изненада се оказаха депутатите от "Български възход", за които до последно се спекулираше, че ще дадат своята подкрепа за кабинета "Габровски"

"Ще подкрепим професионално проф. Габровски, но няма да подкрепим предложения състав", каза преди гласуването Стефан Янев.

Така единствените, освен ГЕРБ, които дадоха "зелена светлина" на пълният проектокабинет с първия мандат се оказаха народните представители от ДПС.

"Трябва да дадем шанс на правителството на Габровски. В името на спасяването на държавата и държавността", подчерта лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

От БСП вече подадоха ръка към "Продължаваме промяната" за втория мандат, като не изключиха и подкрепа за третия.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.