Шарл Мишел и Фон дер Лайен: Очакваме България и Румъния в Шенген през 2023 г.

Почувствахме политическа ангажираност да се работи, за да се постигне напредък, посочи председателят на Европейския съвет

16.12.2022 | 14:02 Редактор: Елеонора Танева

Председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изразиха оптимизъм, че догодина България и Румъния ще бъдат приети в Шенген. Позицията им дойде след срещата на европейските лидери. Те говориха на заключителната пресконференция след последното за годината заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз.

Преди десетина дни България чу "не" за Шенген от Астрия и Нидерландия, а Румъния само от Австрия. Тогава обаче беше решено от лидерите да кажат "да" на Хърватия. Сега председателите на двете институции поздравиха страната с влизането ѝ в еврозоната и в Шенген след две седмици.

"Оптимист съм, че решението за България и Румъния може да бъде взето в рамките на 2023 година. Ние почувствахме политическа ангажираност да се работи, за да се постигне напредък. И аз искрено се надявам, че ще направим така, че това да стане догодина", заяви Шарл Мишел.

"Стоим изцяло зад вас. На Румъния и България искам да кажа - ние подкрепяме изцяло приемането ви в Шенген. Ще продължим да работим неуморно, за да го осъществим колкото е възможно по-скоро догодина", добави Урсула фон дер Лайен.

Снимка: Bloomberg.com