Мецола: ЕС попари надеждите на милиони, като не прие Румъния и България в Шенген

"В интерес на Европа е те да се присъединят", смята Олаф Шолц

15.12.2022 | 15:23 Редактор: Ирена Бакърджиева
Мецола: ЕС попари надеждите на милиони, като не прие Румъния и България в Шенген

"В интерес на Европа е България и Румъния да се присъединят към Шенген", заяви германският канцлер Олаф Шолц. "Решението за тяхното приемане трябва да бъде взето скоро", допълни той, след пристигането си на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола също изрази съжаление за проваления вот за разширяване на Шенген.

"Беше толкова разочароващо да видя, че миналата седмица Съветът отново попари надеждите на милиони европейци, като реши да отложи за пореден път присъединяването на Румъния и България. Подобно на държавите членки на Шенген те носят пълната отговорност за сигурността и стабилността на външните граници на Шенген, без да се възползват от неговите предимства. Те успешно преминаха през процеса на оценка на Шенген преди повече от 11 години. Налице е исторически импулс за поправяне на този проблем - ако го направим сега", коментира Мецола, цитирана от БГНЕС.

"Ние сме Съюз с горда история на събаряне на стени и на обединяване на хората. Можем да направим това отново, ако имаме смелостта да вземем политически решения, които са печатът на нашето поколение за изграждането на Европа", допълни тя.

Снимка: БГНЕС