Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Използва ли се за изнудване промяната в Изборния кодекс?

Валерия Велева и Радослав Бимбалов смятат, че 30 години вървим по едни и същи стъпки

22.11.2022 | 20:50 Редактор: Вяра Димова

Рунд пореден между хартиената бюлетина и машините - свирен ли е мачът? 

"Виждаме едно разминаване между това кои са истинските проблеми на хората и кои са проблемите на политиците на жълтите павета. Вече е ясно, че вървим към избори. Всеки път преди избори сме казвали, че Изборният кодекс не трябва да се пипа. Всяка партия на власт го прави. И всяка партия в опозиция опонира. Като си разменят ролите, пак е същото. 30 години вървим по едни и същи стъпки, правим едни и същи грешки. Политиците не си взимат поука", заяви в студиото на "Денят ON AIR" журналистът Валерия Велева.

"Съгласен съм с г-жа Велева, но има един нов елемент - елементът на изнудването. Проблемът с промяната на Изборния кодекс, извършен по брутален начин, се използва като изнудване от страна на ГЕРБ към своите потенциални партньори, от които ГЕРБ има страшна нужда в момента. Това са "Продължаваме промяната", каза рекламистът Радослав Бимбалов пред Bulgaria ON AIR.

"Коалиция с изнудване не може да стане. Коалиция става с общи приоритети, с набелязване на програма и доверие. Политическите лидери са слезли на ниво като в квартална кръчма. Имаме връчване на проучвателни мандати. Какво слагаш на масата, когато сядаш със своите партньори, които искаш да привлечеш за коалицията", попита Велева.

Според журналиста следващият парламент ще бъде натоварен със същата агресия, неразбирателство и без никаква визия за развитието на страната.

"Колкото до ролята на президента - наблюдавайки консултациите, които води - вижда се, че с някои от партиите консултациите вървят на ниво противопоставяне. В консултациите на преден план излизат неговите лични отношения с партиите. Президентът трябва да потушава своите вътрешни отношения с партиите", коментира тя.

По думите на Бимбалов диалогът в българската политика е много важен.

"Трудно се води диалог с хора, които повече от десетилетие унищожиха диалога в българската политика. Диалогът е унищожен по времето на Борисов целенасочено. Ще бъде трудно да се върне диалогът, докато тези играчи са на масата", допълни Бимбалов.

"Не може да се каже, че президентът води война с партиите", коментира от своя страна Велева. 

"Президентът допълнително обезсилва партиите с комуникацията си с тях. Виновни са си и партиите. Вследствие на последните години на управление имаме разграждане на институциите", посочи журналистът.

"Свидетели сме на разпад на държавната ни политика по най-важните теми - отбраната, здравеопазването, образованието. Отговорност трябва да понесат партиите на статуквото", подчерта Радослав Бимбалов.

Гледайте целия разговор във видеото.