Нинова: Отношението на президента към партиите, които го издигнахме, е войнствено

Лидерът на БСП смята, че с третия мандат ще може да бъде съставен кабинет

21.11.2022 | 20:34 Редактор: Ирена Бакърджиева
Нинова: Отношението на президента към партиите, които го издигнахме, е войнствено

"Във връзка с консултациите за кабинет смятам, че България може да има редовно правителство", каза на брифинг в Хасково тази вечер лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя посочи, че шокираща за нея е разделителната линия между президента и партиите.

"Днешните консултации бяха повече от остри, повече от агресивни - тези между президента и "Демократична България", поясни Нинова. "Отношението на президента към партиите, които го издигнахме и подкрепихме, е вече показателно във война - и с нас, и с "Продължаваме промяната", и с "Демократична България", добави тя.

По думите ѝ "Румен Радев би трябвало да е обединител, да е успокоител на ситуацията. Напротив - той внася още повече агресия и разделителни линии", смята лидерът на БСП. "Отговорността пред нас, партиите, става още по-голяма - да намерим пътя за редовно правителство и работещ парламент", посочи Корнелия Нинова. По нейни думи обратното е движение към президентска република с огромни стъпки, предаде БТА.

Нинова отбеляза още, че държавният глава обвързва даването на третия мандат с дата за избори, тоест предопределя отсега, че няма да има правителство. "Това не е негова работа. Негова работа е да започва да връчва мандати", заяви Нинова. "Да започне с първия и тогава отговорността е на нас, партиите", поясни тя. Според нея колкото по-бързо се даде първият мандат, толкова по-бързо ще има яснота в страната дали ще има кабинет, или отиваме на избори.

На въпрос какво ще стане, ако третият мандат бъде даден на "БСП за България", тя отговори, че няма конкретна информация дали това ще се случи, но ще бъдат положени всички усилия за съставяне на правителство. Нинова е на мнение, че именно с третия мандат ще може да бъде съставен кабинет.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR