Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В интерес на България ли е Русия да бъде слаба и изкуствен проблем ли е оръжието за Украйна?

Коментар по темата на проф. Захари Захариев и Пламен Юруков 

21.11.2022 | 21:02 Редактор: Ваня Кузманова

Продължава спорът за военната помощ за Украйна. 

"Това е един политически театър. Това е стратегически ход за България, защото е в наш интерес Руската федерация да бъде слаба. Така ще се бърка по-малко във вътрешната и външната политика на България. В момента започна процес на дерусификация, който е много полезен. Той трябва да продължи и да бъде във всички направление", заяви общественикът Пламен Юруков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на международния анализатор проф. Захари Захариев пред Bulgaria ON AIR дебатите, които се водят за военната помощ за Украйна, са вън от реалния дневен ред на българското общество. 

"Това, което ги вълнува, няма нищо общо с това, за което се карат основните политически сили. Този дебат не бива да добива този обхват на антирусизъм", допълни гостът.  

"Не бих се съгласил, че Русия може да олицетворява Изтока. Тя е една изостанала държава, с икономика колкото тази на Холандия. Когато говорим против Руската федерация, ние не говорим против Русия. Тя не е проблем. Искрено се надявам, че руският народ ще може да се освободи от Кремъл", посочи Пламен Юруков и добави, че те искат да ни използват като буфер, за да могат да ни поставят срещу неприятелите. 

Неговото мнение е, че противоречията между Китай и Русия са от години и това, че в момента Русия е застанала в слаба позиция и си мисли, че Китай ще ѝ помогне, е нещо, в което много хора се заблуждават. 

"Изпращането на оръжия е изкуствен проблем, който се поставя като разделителна линия в българската политика, отклонявайки вниманието от реалните проблеми на страната ни", каза проф. Захариев 

И заключи, че това е политическа игра, а България е страна с ограничен суверенитет, преотстъпен доброволно по отношение на Брюксел. 

Гледайте целия разговор във видеото.