Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Славов, ДБ: Колкото по-рано дадем оръжие, толкова се увеличава шансът да получим по-модерно

Той е убеден, че има какво да изпратим, но вероятно няма да е целият пакет от оръжия, който искат украинците

03.11.2022 | 21:22 Редактор: Ирена Бакърджиева

Промените в КПКОНПИ минаха в комисия, ГЕРБ се надява да няма още една бухалка.

"Органи с репресивни функции трябва да са деполитизирани, за да си вършат професионално работата. Това важи и за главния прокурор – той не трябва да е свързан с която и да е партия", заяви депутатът от "Демократична България" Атанас Славов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него често този, който формира мнозинства в парламента, после може да формира мнозинство при избора на ВСС и съответно ВСС да избере "подходящ" главен прокурор, както е ставало винаги досега. Той се надява ключовите въпроси да бъдат решавани първо на конституционно ниво, така че да има гаранции за независимост и отчетност и да се гледа професионализма, а не близостта до една или друга партия.

"ВСС вече е с изтекъл мандат. Голямата задача на този парламент е да подмени състава на ВСС и състава на инспектората към ВСС, който пък е с изтекъл мандат от последните 2 години. За КС също има 2 непопълнени места от парламента, но там поне мнозинството е обикновено", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Славов се надява комисията да обърне внимание на становищата на Венецианската комисия по отношение на отговорността на главния прокурор и промените в Наказателно-процесуалния кодекс. На второ място, да започне дългоотлаганият диалог между политическите сили за конституционни реформи.

"Разговори с ГЕРБ за подкрепа на техния мандат не е имало досега. Тази комисия, която е по конституционните въпроси, се надявам да стимулира диалога, но няма как да даде резултат в бърза подкрепа на един или друг мандат, защото това са процеси, които отнемат месеци", твърди Славов.

Той коментира, че е било крайно време да се включим сред коалицията на цивилизованите демократични държави и да дадем оръжие на Украйна.

"Надявам се Министерството на отбраната да се съобрази с приетото решение, за да можем да изпратим въоръжение, което да е от полза за украинската страна. Ако кажем, че оръжието, с което разполагаме, не е достатъчно изправно, означава, че нашата сигурност е компрометирана. Ако кажем, че имаме изправно оръжие, но не го изпращаме, значи се нарушава решението на НС", констатира гостът.

Той е убеден, че има какво да изпратим, но вероятно няма да е целият пакет от оръжия, който искат украинците. И добави, че предстои да се запознаем с конкретния списък за въоръжение, което бихме могли да предоставим.

"Има въоръжение, което съюзниците предоставят на страните, които предоставят своето оръжие и колкото по-рано направим това, толкова шансът да получим модерно качествено оръжие се увеличава", уточни Славов.

Той обясни, че ще има 10-годишен период за разсрочено разплащане на новите 8 самолета F-16.

Гледайте видеото с целия разговор.


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Щели сме да получим по-модерно оръжие, като дадем нашето? От къде бе, от дедо боже ли??? Виж си поляците, главни натегачи в НАТО - дадоха си танковете на укро-фашистите и един танк не са получили до сега а няма да получат и през следващите 10 години Сигнализирай за неуместен коментар