Докато Гешев обсъжда с партиите борбата с престъпността, те планират как да го контролират

Без "Промяната" депутатите от Правната комисия приеха на първо четене техния проект на Антикорупционен закон

02.11.2022 | 18:50 Редактор: Елеонора Танева

Без участието на "Продължаваме промяната" депутатите от Правната комисия приеха на първо четене техния проект на Антикорупционен закон и законопроекта на служебното правителство. 

Докато главния прокурор Иван Гешев провежда срещи с всички парламентарно представени партии, oт най-голямата парламентарна група обявиха, че са готови със собствено предложение за оказване на повече контрол върху дейността на обвинител номер едно.

"Когато говорим за форми на контрол над главния прокурор, ние готвим предложение, което ще дадем като дискусия - за промяна в Конституцията, което да включва механизми за контрол на главния прокурор. Това ще бъде предложение, не желание", уточни Томислав Дончев от ГЕРБ.

От БСП също са готови да подкрепят мерки за контрол върху работата на главния прокурор. 

"Ние сме имали през годините, и сега имаме, и вчера го обявихме на г-н Гешев, предложения за съдебен контрол. Например върху отказите за досъдебно производство и различни други форми, да бъде изслушван в комисии, да дава доклад, така че да - ние сме за мерки за контрол", коментира председателят на левицата Корнелия Нинова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече призова депутатите си да подкрепят предложенията на "Продължаваме промяната" и законопроекта на ДБ за механизъм за разследване на главния прокурор.

"Подкрепяйте техния закон за разследване на главния прокурор, моля – говорете с колегите и го подкрепете, ние няма от какво да се притесняваме. Подкрепете тази точка, главният прокурор е човек като всеки един, той не е Господ, ако сгреши – трябва да има човек, който да го разследва", призова Борисов.

От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" на този етап отказаха коментар. 

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)