Нинова към Гешев: Добри са законите за убиване на баби, трябват промени в Наказателния кодекс

Иван Гешев подчерта, че ще изпълни решенията на законодателната власт, ако няма пряка намеса в съдебната система

01.11.2022 | 17:13 Редактор: Петя Кръстева

"За тези 30 г., в които работя като следовател и прокурор, почти никога не е бил чуван гласът на практикуващите магистрати. Няма как да се постигне усещане за справедливост, без да има нормална комуникация между властите. Втората причина, която ме мотивира да отправя тази молба за диалог, е изтичащото време за законодателни промени в областта на сигурността на гражданите. От доста дълъг период от време не се намират начини за решаване на българите - ние се борим с последствията. До следващото убийство, до следващия грабеж - не решаваме реалните проблеми, а решаваме последствията", обяви на срещата си с БСП главният прокурор Иван Гешев.

Той подчерта, че ще изпълни всяко решение на законодателната власт, но няма да допусне политическа намеса в съдебната система.

"Сигурно има нужда от промяна на закони. Наказателният кодекс е от 1968 г. и е променян 121 пъти. НПК е от 2005 г., но е изменян 58 пъти.  В момента всички нощни клубове продават райски газ и продължават да тровят децата. Имаше добър закон и бързо приет. Но резултатът - никакъв", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя предложи още да няма условни присъди, а да се отнема имущество, съобщи "Фокус".

"Готови сме с текстовете и можем да ги внесем. Искаме вашето професионално мнение. Не може да пиеш, да се дрогираш, да се качиш на колата, да убиеш и да си стоиш в къщи. Добри са законите за убиване на баби. Какво пречи тези хора да си получат заслуженото?", подчерта лидерът на БСП.