Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Новаков: Президентът управлява в момента, трябва да стане ясно, че не можем без бюджет

"Спечелихме ненавист и от Русия, и от Украйна", подчерта евродепутатът

04.11.2022 | 20:39 Редактор: Петя Кръстева

Фактът, че Народното събрание взе решение със солидно мнозинство, с което показва, че сме солидарни с Украйна, е красноречив. Въпрос на експертиза е да се прецени какво можем да дадем. Важно е, че можем да предоставим техника, с която украинците са се обучили да боравят. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Новаков в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му решението не може да бъде определено като "коалиция на войната", тъй като България  не е изпратила оръжие на Украйна, с което да нападне Русия.

"Тази война трябва да приключи час по-скоро. Това ще се случи, когато тези, които започнаха войната, спрат с агресията и седнат на масата за преговорите", подчерта Новаков. 

Според евродепутата няма как на България да бъде вменена вина, че е подпалила войната и помага на агресора. 

"Първо от страх не смеехме да кажем, че ще помогнем на Украйна, с което разочаровахме своите съюзници и украинския народ. От друга страна, ако са се изнасяли оръжия тайно - печелиш ненавист и от двете страни, което е рядко срещан майсторлък", коментира той. 

В студиото на Bulgaria ON AIR Новаков изрази становището си, че приетото по-рано решение относно бюлетините не връща хартията, а дава възможност за избор на гражданите. 

Той дискутира и темата за закупуването на нови изтребители F-16.

"България от дълго време е член на НАТО, това е пътят, по който сме тръгнали. Има абсолютно ясен консенсус след 45 години комунизъм в България, най-нормалното е да си купим такива самолети", констатира евродепутатът. 

Новаков каза още, че по въпроса с приемането на еврото "трябва да оставим емоциите настрани и да разсъждаваме трезво - да видим къде са приели еврото и как живеят".

"Когато видиш, че отговорът на всички тези въпроси е - "по-добре", тогава няма да има две мнения по въпроса. Ще остане само една крачка - Шенген", смята той. 

Новаков не пропусна да отбележи, че за него е непонятно как една държава може да бъде управлявана без бюджет

"Без значение дали му е приятно, или не - президентът управлява в момента. Трябва да стане ясно, че във време, в което инфлацията надхвърля 20%, не можем да останем без бюджет", категорично заяви той. 

Новаков обобщи, че има риск България да загуби пари по Плана за възстановяване заради забавянето си.

Гледайте целия разговор във видеото.