Битка за гласове - за кого хартиените бюлетини са важни?

От ДПС предлагат машинно броене на хартиения вот

04.11.2022 | 19:09 Редактор: Петя Кръстева

Депутатите одобриха връщането на гласуването с хартиена бюлетина. 125 народни представители гласуваха "за", а 100 - "против". Дебатите в пленарната залата продължиха около три часа. Не липсваха изненади - един депутат от БСП гласува "против", а един от "Възраждане" - "за"

ГЕРБ, ДПС и БСП искат завръщане на хартиената бюлетина и като основен аргумент посочиха да не се ограничава правото на вот на всеки български гражданин. 

"Ние призоваваме този модел на тъчскрийн машинно гласуване да се премахне, но да въведем машинно броене на хартиените бюлетини", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

"Против" така наречената "хартиена коалиция" се обявиха от "Възраждане", "Български възход", "Демократична България" и "Продължаваме промяната". В защита на машинния вот те посочиха разликата в недействителните бюлетини през проведените последни четири вота и големия брой грешки в протоколите при гласуване при изяло хартиения вот.

"Недействителните бюлетини спаднаха 169 000 на 9 000, ако това не е разлика, която да обосновава гласуването "против" връщането на хартиената бюлетина, не знам какво да е", лаконичен бе Никола Минчев. 

Темата предизвика и вътрешнопартийно напрежение в БСП. Депутатът от левицата  Явор Божанков вече няма да е зам-.председател на Комисията по правни въпроси, той обаче ще стане член на Комисията по конституционни въпроси. Появиха се съмнения, че причината за рокадата са неговите твърдения, различаващи се от официалните партийни позиции - той се обяви "за" оказването на военна помощ на Украйна и "против" хартиената бюлетина.

Работата на депутатите отново започна с протест - симпатизанти на Мая Манолова и формация "Мир" раздаваха сгрешени протоколи от местните избори през 2019 г. в знак на протест срещу приемането на хартиената бюлетина

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR