Петков: Можем да платим 11% авансово за F-16, останалите пари - като дойде първият

Някои политически партии смятат, че сделката може да се окаже неизгодна за страната ни

04.11.2022 | 17:49 Редактор: Искра Ангелова

Дебати и спорове в парламента. Депутатите днес трябва да решат - връща ли се хартиената бюлетина и ще купи ли страната ни нови бойни самолети. На първо четене парламентът вече гласува - България купува още осем F-16 за 2 милиарда и 600 милиона лева. Против бяха от БСП и "Възраждане".

В сумата влиза, освен цената на самолетите, и обучение на пилоти и тактическа радиосистема. Новите осем машини трябва да пристигнат у нас през 2027 година.

Предложението на служебния кабинет не се хареса на социалистите и изразиха опасения, че сделката може да се окаже неизгодна за страната ни. 

"Обсъждаме хартиената бюлетина и хартиените самолети, които още не са дошли. В договора пише черно на бяло, че може да увеличи с 10% без уведомление", каза проф. Румен Гечев от БСП.

На полярното мнение са от "Демократична България".

"Не ми миришеше на хартиени самолети, нито на хартиени бюлетини, ухаеше ми на 1996 година", лаконичен бе Ивайло Мирчев от ДБ.

"Нямаме време да чакаме още 10 години. Самолетите не са близалки в супермаркета, които можем да си купим", коментира Атанас Славов от "Демократична България".

"Кое е безотговорно отношение, това че сме платили напред и самолетите ги няма", попита Борислав Гуцанов от БСП.

А "Възраждане" поиска да се закупят други самолети, за които има гаранция, че могат да достигнат до българските военни сили в кратък срок.

11% от сумата да се плати преди, а 89% - след идването на първия транш самолети, пък посочи бившият премиер Кирил Петков. От юли 2022 г. имало писмо от Агенцията по сигурност на САЩ, което давало зелена светлина да преразгледаме плащанията в случай на забава на доставката от първия транш.

"Това дава преговорно предимство на България, от което държим Министерският да се възползва", допълни Петков.

Със 162 гласа "за", Народното събрание прие кабинетът да закупи нови 8 самолета. Според военния министър тази стъпка е важна, тъй като тя включва и оборудване за първата ескадрила.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR