Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Христов: Путин няма да ни заобича. Оръжие за Украйна, за да не ни разлюби НАТО

Влизането в Еврозоната е изключително важно, не трябва да надскачаме 3% дефицит

26.10.2022 | 20:00 Редактор: Тодор Петров

Лидерът на СДС Румен Христов за пореден път заяви: категоричната позиция на ГЕРБ-СДС е, че Путин и Русия са агресори, а Украйна трябва да бъде подпомогната с оръжие. 

По-рано днес представители на най-голямата парламентарна група разговаряха с президента Радев и сблъскаха позиции по темата с оръжието за Украйна.

"Радев си защитава позицията, репликите му бяха малко по-интересни. И другите държави имат подобен проблем, но какво - да оставим агресора без съпротива?! Следващите сме тези, които сме най-близко. Защитавайки Украйна и украинския народ, ние защитаваме и себе си. Отбранителната способност на Българската армия не е достатъчна да опази България. Членството ни в НАТО е много важно, това е най-сигурната защита", подчерта Христов в предаването "Денят ON AIR".

"Ние и колегите от "Демократична България" бяхме последователни. Съвсем нормално е да реализираме това (бел. ред. - България да изпрати оръжие на Украйна) в 48-ия парламент и ще съберем необходимото мнозинство", отбеляза той. 

Депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС призна, че българско оръжие не стига пряко до Украйна, но такова има. 

"Бяхме обявени за неприятелска страна. Дали ще продължим да се спотайваме, ние няма да бъдем заобичани от Путин. Въпросът е да не бъдем разлюбени от нашите партньори в НАТО. Залагам на партньорите, а не на враговете. Винаги има съмнение, че България е най-слабата брънка в НАТО", изтъкна Христов пред Bulgaria ON AIR.

Според него няма да бъдем въвлечени в конфликта, ако предоставим оръжие на Украйна.

Христов е на мнение, че е голяма вероятността да отидем на предсрочни избори. По думите му, ако започнат да работят върху един бюджет за 2023 г., желанието за добро впечатление пред гражданите ще бъде голямо и не се знае какъв бюджет ще бъде приет.

"Бедна държава като България ще има затруднения да обслужва дълга, който ще изтегли. Само лихвите за тези години са над 2 млрд. лева. Няма да е лесно, но приоритетите трябва да бъдат зададени от редовно правителство. То трябва да изработи бюджет съобразно политиките, които ще води", категоричен е лидерът на СДС.

От ГЕРБ-СДС се обявиха категорично против повишаването на данъците. Вместо това ще внесат мерки за облекчаване на бизнеса, които нямат отношение към бюджета. Христов допуска, че догодина дефицитът ни ще бъде рекорден - в рамките на 6-6,5%. 

"Влизането в Еврозоната е изключително важно и ако изтървем 1 януари 2024 г., не се знае следващото разглеждане кога ще се случи. По отношение на инфлацията ще има разбиране, защото има и други фактори. Няма да ни бъде простено, ако надскачаме допустимия 3% дефицит", алармира гостът.

От ГЕРБ-СДС не са приключили с разговорите за правителство с колегите им от другите партии. Даваме си сметка, че в тази тежка ситуация ще натрупаме негативи, ако поемем отговорността. От друга страна, трябва да проявиш държавнически подход и да понесеш несгодите, коментира Христов.

По думите му правителство на малцинството е крайният вариант. А по отношение на "Продължаваме промяната" са изкопани ровове, които трудно биха били прескочени, отчете гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Ами платете си оръжието, в т.ч. тежко такова и самите вие го транспортирайте в Украйна. Като ви се воюва,воювайте,никой не ви спира. Само че всичко плащате от своя джоб, защото ние не сме длъжни да плащаме вашите капризи и сметки. Много сте нагли, свикнете виесамите, ане ние, да отговаряте за своите постъпки. Сигнализирай за неуместен коментар