Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Политолози: Предложението на Трифонов за референдум само ще вдигне шум

Според Василев парламентаризмът в България е в задънена улица, а проф. Коларова смята, че служебният кабинет ще бъде в ролята на арбитър

26.08.2022 | 21:20 Редактор: Теодора Патронова

Слави Трифонов иска референдум за президентска република.

"Това е като от едно от многото искания на Слави Трифонов, което не съобразено нито с българската Конституция, нито с контекста. Това е опит да се каже нещо, което да вдигне шум и да привлече вниманието. Освен шум, нищо друго не може да произлезе от това искане", коментира политологът проф. Румяна Коларова в "Денят ON AIR".

Според политолога Слави Василев дебат за промяна на политическата система е необходим и е от малкото положителни неща, които могат да се случат вследствие на искането на Трифонов. Той смята, че реализацията на подобна идея не минава през ИТН, но това не означава, че не може да има дебат. 

Проф. Коларова обърна внимание, че когато се тръгва за парламентарни избори с подобна идея, се казва, че са готови да влязат в НС, за да го разпуснат и да се свика Велико Народно събрание.

"Парламентаризмът в България е в задънена улица. Парламентаризмът в момента не е способен да произведе трайни и смислени решения за българското общество. Политическият процес след отстъплението на Борисов продължава, а липсата на устойчиво мнозинство в последните Народни събрания показва, че няма коалиционна култура и ситуационните мнозинства не се основават на политически деления между ляво и дясно. Коалицията не се сформира на основата на идеи", каза Василев пред Bulgaria ON AIR.

По думите на проф. Коларова премиерът в България е най-силната фигура. Василев посочи, че служебният кабинет има ясни цели, поставени от предишната власт. Проф. Коларова изтъкна, че ролята на президентската институция е да бъде арбитър, но Радев не може да се постави в тази позиция, тъй като зае страна. Политологът добави, че служебният кабинет ще бъде в ролята на арбитър. 

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК