Кой влиза и кой отпада от партийните листи за изборите?

"Политическите фигури страдат заради лични проблеми", смята политологът Първан Симеонов

25.08.2022 | 19:21 Редактор: Петя Кръстева

Знакови лица напускат политиката, показва бърз преглед на депутатските листи за 48-ото Народно събрание.

Пет седмици преди вота повечето партии и коалиции са готови с изборните листи. Макар и без сензационни размествания, се откроява една тенденция – повече знакови лица напускат "кораба", по-малко са тези, които се качват на него отново. От редиците на "Продължаваме промяната" излизат доскорошният началник на кабинета "Петков" - Лена Бориславова и друг близък техен сътрудник - Яна Балникова. И двете са сред най-доверените хора на бившия премиер. 

"Продължаваме промяната" може да опита да направи от дефекта ефект. При тях голямото предизвикателство са твърдите гласоподаватели. Понякога това втвърдяване минава през такива жертви. Като с Никола Минчев, когато една чаша преля. Вместо да ги свалят – те ги вдигнаха", коментира политологът Първан Симеонов.

ГЕРБ също се разделя с две известни лица - Николина Ангелкова, която беше министър на туризма в последния кабинет на Борисов и Дани Каназирева, бивш областен управител на Пловдив. Решението си и двете обявиха във Facebook. Ангелкова преминава на работа в международна организация, а за Каназирева неофициално се говори, че ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив на местните избори догодина. Знакови лица от ГЕРБ излизат от листите, но известни фигури се и завръщат. Бившият министър на културата акад. Вежди Рашидов този път ще бъде на избираемо място в пловдивската листа на партията. 

Промени има и в БСП. Логично, служебният министър на правосъдието Крум Зарков не попадна в листите на левицата. Възпитаникът на "Сорбоната" се счита за лидер на вътрешната опозиция. Съвсем неочаквано обаче в редиците на БСП се оказа доскорошният депутат от "Възраждане" Цвета Галунова. Поради разногласия с лидера Костадин Костадинов тя отпадна от селекцията на националистите. По-рано това се случи и с "нежното острие" на "Възраждане" - Елена Гунчева.

"Много често партийното членство се използва като удобна причина за отстраняване на неудобните", смята Галунова.

Вече е ясно, че и на тези избори голямата битка ще бъде в 25-и многомандатен избирателен район в София. От бунтар в творчеството си до депутат в 47-ия парламент, Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, се изправя срещу Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Костадин Костадинов и Елисавета Белобрадова.

"Ицо Хазарта успява да поддържа доста сарказъм. Иронията е новото политическо оръжие. Виждате колко се размива разликата между лично и политическо. Политическите фигури страдат заради лични проблеми. При ГЕРБ големият проблем не е обновяването, а изолацията", обобщава Първан Сименонов.

Предизборната кампания официално започва на 2-ри септември. 

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК