Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Овчаров: Не сме в състояние да се пазарим с "Газпром", имаме газ до октомври

Най-грубо са ни лъгали за цената на танкерите с втечнен газ, заяви икономистът

26.08.2022 | 20:25 Редактор: Тодор Петров

Държавата възнамерява да възобнови преговорите с "Газпром", но при нови условия. Икономистът и бивш енергиен министър Румен Овчаров е убеден, че руснаците няма да се съгласят, тъй като на тях проблемът им са плащанията. 

"Опитват се да го правят от гледна точка на предстоящия арбитраж. Не мисля, че "Газпром" ще се съгласи на промяна. Не мисля, че сме в състояние да поставяме условия и да се пазарим. По-скоро трябва да се мисли за започване на преговори веднага, приемане на условия и коригиране на схемата на плащане", заяви той в предаването "Денят ON AIR".

Договорите с банкови гаранции бяха една от причини, поради които Русия промени начина на плащане, защото банковите гаранции са в долари и евро - тези валути се контролират от ЕС и SWIFT, разясни гостът на Ганиела Ангелова.

"С Ердоган трябва да се разговаря, с Азербайджан също. 4 месеца минаха от момента, в който беше прекратен договорът. Нищо не беше направено. Един месец новото правителство също не прави нищичко", подчерта Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и казуса със станалите прословути американски танкери с втечнен газ:

175 евро е цената на танкерите с втечнен газ, цената на борсата тогава беше 160. Оказва се, че най-грубо са ни лъгали. С регазификацията и транспорта щеше да бъде с около 50 по-скъп от руския газ, който тогава беше 125 евро. Схемата на тези, които искаха да убият "Булгаргаз" като доставчик, е неработеща. Ако са такива големи търговци, да ги бяха доставили тези танкери.

Икономистът е на мнение, че ако пуснем новата газова връзка с Гърция, тогава може би ще можем да получаваме цялото количество по цената, свързана с петролните продукти. Но сега не е така.

Овчаров алармира, че хранилището ни е пълно на почти 60%, а газ за октомври има, но не за целия месец. По думите му по-умно е да опитаме да вземем част от количествата газ в началото на следващата година. Това с промяната на договора и плащанията е кауза пердута, убеден е Овчаров.

"Топлофикационните дружества и битовите потребители трябва да се вместят в този 1 млрд., който имаме гарантиран от Азербайджан. Въпросът е какво се случва с тези, които потребяват над този 1 млрд.", каза още той и предупреди, че държавата трябва да започне да си прави сметките, защото дългът расте, а недостигът за следващата година става все по-голям.

Според него играта с петрола е същата като тази с газа, а БЕХ няма да може да стане за нула време търговец на петрол. Решението минава през договаряне с ръководството на "Лукойл", смята той.

"Случаят с АЕЦ "Козлодуй" е специален. Уволняваш ръководството, което само преди месец удържа националния интерес на България, обяснявайки на премиера и на американските представители, че не можем в момента да започнем да работим с американско ядрено гориво. Американският натиск не е отслабнал. Защо сменяш това ръководство? Защото Еленко Божков е пратил анонимен сигнал до министъра. Президентът не ги ли вижда тези неща и какви мерки взе?", заяви Овчаров за финал на разговора.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК