Световна битка за танкери за газ - поръчани са 257, цената им скочи с $50 млн.

В Азия може да се наеме след 1-2 месеца, в Атлантическия океан няма нито един

24.08.2022 | 07:55 Редактор: Елеонора Танева
Световна битка за танкери за газ - поръчани са 257, цената им скочи с $50 млн.

Енергийната криза в Европа отприщи световна битка за танкери за природен газ, която доведе до недостиг на кораби и допълнително повиши рекордните цени на горивото, пише Wall Street Journal.

Тази борба доведе до увеличаване на поръчките за нови танкери за транспортиране на втечнен природен газ - специализирани кораби с дължина на три футболни игрища - както и на тяхната цена. Цените за наемане на съществуващи танкери също скочиха, което спомогна за достигане на рекордни цени на газа в Европа и Азия.

При производството на втечнен природен газ газът се охлажда до минус 260 градуса по Фаренхайт и се свива до течност, която може да се съхранява и транспортира до терминали. Там той се връща в газообразно състояние и се използва за захранване на фабрики и отопление на домове.

Само един танкер за втечнен природен газ може да бъде нает за един рейс в Азия след два или повече месеца, каза Джейсън Фиър, ръководител на отдела за бизнес анализи в Poten & Partners, корабен брокер. В Атлантическия океан няма нито един.

"Всичко там ще бъде изкупено. На практика Европа и Азия наддават една срещу друга и поддържат пазара", каза Тоби Копсън, ръководител на отдела за търговия и консултации в базираната в Шанхай компания Trident LNG.

По данни на Spark Commodities в условията на наплива за газ дневните чартърни ставки за съществуващи танкери, които търговците ще използват между средата на септември и средата на ноември, са се повишили до 105 250 долара на ден, в сравнение с 64 000 долара сега и 47 000 долара преди година за плавателни съдове, пътуващи от САЩ за Европа, пише Bloomberg TV Bulgaria.

За да избегнат бъдещи измами, търговците започват да купуват кораби. Понастоящем 257 кораба са в списъка с поръчки в световен мащаб.

Според Rystad цените на новопостроените кораби се доближават до 240 млн. долара за кораб от 190 млн. долара преди година.

Сред най-големите купувачи на танкери за втечнен природен газ е Катар, един от най-големите износители на втечнен природен газ в света. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК