Шолц и Трюдо проучват възможността Канада директно да доставя газ на Европа

Очаква се да бъдат обявени договори за доставки на канадски водород в Германия

23.08.2022 | 12:48 Редактор: Ирена Бакърджиева
Шолц и Трюдо проучват възможността Канада директно да доставя газ на Европа

Канада проучва възможностите да доставя директно втечнен газ за Европа от своето Източно крайбрежие, коментира премиерът на страната Джъстин Трюдо, цитиран от Ройтерс.

"Ще направим каквото можем, за да увеличим капацитета на износ в краткосрочен план и да подобрим глобалните доставки на енергия", коментира той по време на съвместната си пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц.

Шолц е на тридневно посещение в Канада и се очаква по-късно днес (23 август) да бъдат обявени договори за доставки на канадски водород в Германия, както и на минерални ресурси. Берлин се опасява от спиране на доставките на руския природен газ през зимата и активно търси алтернативи. В понеделник германският икономически министър Роберт Хабек официално заяви, че Германия се готви за пълно спиране на руския газ в резултат на санкциите, които налага срещу Русия заради войната в Украйна.

Но макар че вратата за доставките на втечнен газ от Канада в Европа да е отворена, има и някои съществени спънки. На първо място е цената за разработването на проектите, а Отава взима предвид и усилията за декарбонизиране на световната икономика. Затова и сега се правят анализи дали има смисъл от доставките на канадския втечнен газ директно в Европа, обясни Трюдо.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК