Министър Христов: Ще преговаряме с "Газпром" само в рамките на действащия договор

Задължително трябва да използваме 80% от договорените 3 милиарда кубични метра

25.08.2022 | 13:52 Редактор: Ирена Бакърджиева

Преговорите с "Газпром" биха били водени само в рамките на действащия договор, който имаме с руската газова компания. Това обяви днес служебният министър на енергетиката Росен Христов след проведената работна среща относно напредъка на интерконектора с Гърция.

"Имаме договорени 3 милиарда кубични метра на година. Задължително трябва да използваме 80% от тях, в противен случай трябва да ги платим, без значение дали ги използваме, или не. Трябва да платим 2,4 млрд., използвали сме един. Ако ние не се възползваме от договора и не изтеглим количествата, така или иначе вероятно отиваме на арбитраж, с потенциална възможност да загубим 7-цифрени, 8-цифрени, 9-цифрени суми, зависи кой как ги смята и по какви цени. Това е нещо, от което тази държава най-малко има нужда сега", обясни Христов.

"Преди дни синдикални и работодателски организации ни увериха, че ключова необходимост за тях е да получават природния газ на приемливи цени. Правителството твърдо ще работи за запазване на техния интерес и конкурентоспособност", подчерта енергийният министър. По неговите думи, след направена симулация по формулата за ценообразуване в сегашния договор с "Газпром експорт" се вижда, че този газ е следващият най-евтин след азербайджанския.

Министърът посочи за сравнение двата танкера, договорени от предишното правителство, чието разтоварване предстои в Ревитуса през септември – цената по тях е с 50% по-висока спрямо доставките от "Газпром"

"По дългосрочния ни договор можем да получим евтин газ, който ни е нужен, колкото повече смесваме предизборната кампания с икономиката, толкова по-зле ще се отразява това на крайния потребител – независимо дали става въпрос за битовите клиенти или бизнеса", изтъкна министърът на енергетиката. 

Той не изключи възможността да се договаря газ и с други доставчици, стига да е на конкурентна цена. Преговори се водят с Турция, Саудитска Арабия и други страни.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК