Кабинетът преговаря с "Лукойл" за по-ниски цени на горивата, ГЕРБ имат 2 предложения

Енергийните експерти са скептични, че предложените мерки ще доведат до намаляване на цените

26.08.2022 | 17:50 Редактор: Теодора Патронова

Служебният кабинет започва преговори с "Лукойл" за намаляване на цените на горивата. За целта е създадена работна група. По-рано от ГЕРБ отправиха две предложения как това да се случи.

Двамата министри - на енергетиката и на икономиката, заедно с бизнеса, вече са имали среща с ръководствата на "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България". Резултатът е сформирана работна група.

"Обсъдихме редица теми, като най-належащата са цените на горивата и мерките за снижаването за цените на крайния потребител", обясни министърът на енергетиката Росен Христов.

"Горивата не само, че всеки ги усеща, когато зарежда, за физическите лица има поне и някаква помощ в тази връзка. За бизнеса няма, но горивата са компонент във всяка една стока, която употребяваме", обърна внимание министърът на икономиката Никола Стоянов.

Енергийните експерти са скептични, че предложените мерки ще доведат до намаляване на цените на горивата.

"Всякаква подобна мярка би била с отрицателно влияние, отколкото да очакваме нещо трайно или положително на пазара на горивата", смята Васко Начев.

A по-рано през деня от ГЕРБ отправиха две предложения за постигане на по-ниска цена на горивата.

"Лукойл Литаско" купува руските барели и ги дава на ишлеме за преработка на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас", след което тя ги връща обратно на "Лукойл Литаско", който ги продава по бензиностанциите на цена от 3,50 лв. Ние предлагаме държавата в лицето на "Български Енергиен Холдинг" например, да конкурира "Лукойл Литаско" и да купува суров петрол, след което да го предлага за преработка на "Лукойл Нефтохим Бургас" на реалната цена от 2,50 лв. за литър", обясни Делян Добрев.

Вторият вариант, който предлагат от ГЕРБ, е при вноса на горивото държавата да наложи акциз от един лев за литър, който да постъпва в държавния бюджет и впоследствие от бюджета да се компенсира всеки с един лев на литър.

"Ако държава иска да направи нещо, то трябва да бъде в регулаторният механизъм, а не да се договаря директно и то с две частни компании, което звучи наистина абсурдно", поясни Васко Начев.

Експертът коментира още, че все пак скоро предстои едно макар и не съществено намаление на цените както на дизела, така и на бензина.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК