Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ген. Миланов: Нулева корупция звучи много добре, но няма как да се реализира

Сектор "Сигурност" не се управлява както трябва, въпросът не е до пари, коментира бившият шеф на "Националната полиция"

24.06.2022 | 20:40 Редактор: Елеонора Танева

Една от заявките на кабинета "Петков" беше за борба с корупцията. Малко повече от 6 месеца обаче не бяха достатъчни, за да се извършат реформи дори на хартия. 

"Когато говорим за разпада на сектор "Сигурност" и кой ще го управлява задаваме въпроса - "Ние подредили ли сме го, че да се разпада? Реално сектор "Сигурност" ние не го управляваме както трябва. Въпросът не е до пари, а или до незнание, или до нежелание. По-мощната от тези две компоненти е нежеланието. От 10-20 години боксуваме", коментира бившият зам.-директор на "Националната полиция" ген. Румен Миланов в студиото на "Денят ON AIR". 

Той подчерта, че добре подреден сектор "Сигурност" би бил силен инструмент за държавата за постигане на поставените цели. А липсата на желание за реформи не е в интерес на националната сигурност. И предположи, че каквото и да стане с актуализацията на бюджета за МВР, пари за заплати ще има.

"Не трябва да се изливат пари, въпрос на организация и на сметка е. Не е толкова сложно, стига да има рационалност и желание да се постигне резултат", каза ген. Миланов пред Bulgaria ON AIR. 

А дали предвидените реформи в МВР ще бъдат ефективни, още е рано да се предполага. 

"Казваме, че има реформи, но техният КПД на моменти беше със знак минус. Времето, нужно да пробваме една система, е поне една година, за да видим как работи. Ние създаваме структура и искаме веднага да заработи и преди да сме я я видели казваме "тя е лоша", уточни гостът. 

Според него не трябва да се извършват уволнения само, за да се намали броят на служителите.

"Когато уволняваме едни хора, веднага възниква въпросът "Какъв е профилът на тези, които ще уволняваме - те полезни ли са като дейност?" Аз като ръководител в МВР, когато съм видял, че една машина работи, само съм наливал гориво", подчерта бившият началник на НСБОП.

А в борбата с корупцията той препоръча да се развива интензивна превенция спрямо средата, която създава корупционни практики. 

"Сега ще създадем институт, който да преследва тези, които извършват корупция. Но е много важна превенцията към средата. Нулева корупция звучи много добре, но няма как да се реализира. Но да се минимизира в обществените поръчки, е задължително", заяви ген. Миланов.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК