Най-малко 89 агенти на ДС са във властта, най-много са в МВР

За никой от вътрешното ведомство няма данни, че би злоупотребил с класифицирана информация

14.06.2022 | 10:19 Редактор: Елеонора Танева
Най-малко 89 агенти на ДС са във властта, най-много са в МВР

Поне 89 служители на бившата Държавна сигурност работят в различните  министерства. Това става ясно от отговори на 19-те министри до депутатите Мартин Димитров и Георги Ганев от "Демократична България".

Такива проверки се правят на всички служители, който са родени преди 16 юли 1973 г. От ДБ настояват за информация за всички случаи след 2016 г., както и за общия брой на служителите в министерствата, които имат достъп до секретни документи.

Преди две седмици именно по предложение на десните в парламента се прие нов текст, с който комисията по досиетата е длъжна да обявява принадлежност към ДС при всяка нова проверка на лица - кандидати за публични длъжности, дори в предишни години те вече да са съобщавани като доносници и агенти, пише "24 часа".

Най-много проверки за принадлежност към ДС са направени в Министерството на вътрешните работи.

От 1 септември 2016 г. до 31 май 2022 г. са проверени 10 112 служители От тях 82-ма са с установена принадлежност към ДС, но за нито един от тях комисията не е сигнализирала, че би могъл да злоупотреби с достъпа си до класифицирана информация, става ясно от отговора на ресорния министър Бойко Рашков. Иначе с достъп до секретни документи във вътрешното ведомство са 6332-ма души.

За разлика от него повечето министри подчертават, че знаят колко техни служители са проверени, но не са получили резултатите - те се изпращали
директно в ДАНС, по чието нареждане комисията прави проверки.

В МВнР за 2022 г. през проверка са минали 177 служители, но резултатите не са ясни. През януари обаче се разбра, че министър Теодора Генчовска е назначила в екипа си такива хора. Сред тях се оказа Петко Сертов - първият председател на ДАНС, чиято кадрова биография започва именно в ДС. 

В Министерството на отбраната има общо 581 лица, подали декларации до службите, но и там няма данни за резултатите от проверката.

Трима души с достъп до класифицирана информация, които работят в Министерството на здравеопазването, са бивши служители на ДС. В спортното министерство пък 4-ма имат достъп до секретни документи, проверявани са многократно, но не са получавани данни, че има възможност да злоупотребят с информация.

В Министерството на социалната политика през последната година е назначен и проверен само 1 служител, но не е ясно дали той е бил доносник.

От Нова година до 8 юни транспортният министър Николай Събев е назначил общо 86 души с достъп до класифицирани документи.  Проверка е направена само на един от тях, но още не е приключила. 

16 лица са проверени в Министерството на финансите, а в това на правосъдието - 67, но и там резултати няма. В МОСВ са проверени 35-има служители, от които четирима по няколко пъти. 

На въпросите на “Демократична България” досега не са отговорили министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов, на културата Атанас Атанасов и на енергетиката Александър Николов.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК