14 км папки и над 2,5 млн. картона в Комисията по досиетата: Кой и защо използва архива?

"Почти всички политически сили правят проверка дали техен избраник е бил агент", каза председателят на комисията Евтим Костадинов

17.05.2022 | 10:14 Редактор: Ваня Кузманова

С какво може да се похвали Комисията по досиета за 15 години ?

"Много добра работа се свърши. Този закон даде отговора, който очакваше обществото - да спре политическият рекет от определени политически сили, особено когато дойде време за предизборна кампания. Имаме архив, който съдържа над 14 км папки, приети от всички ведомства. Получи гласност възможността да бъде използван този архив, което в началото беше много трудно", заяви председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов пред Bulgaria ON AIR.  

По думите му хората, които идват да четат архивите, са предимно тези, които са засегнати от бившите служби на "Държавна сигурност". 

"Има засилен интерес от изследователи по различни теми", допълни той.  

"Много смело ще бъде да се каже, че е приключила търговията с информация, но е ограничена до минимум. Като наближат избори, започват намеците кой бил агент, кой - не. Смея да твърдя, че законът не е разбирал нашата "Държавна сигурност", защото добре познавам системата на тези служби", изтъкна Костадинов. 

Според него въпросът е тези, които ръководят агентите, какви задачи им поставят, "а те са смехотворни".  

"Над 2 млн. и половина са картончетата, които комисията е прибрала и съхранява. Почти всички политически сили правят проверка дали техен избраник е бил агент. Единствено БСП не са правили такава проверка", заключи председателят на Комисията по досиетата.

Вижте във видеото цялото интервю на Миглена Георгиева с Евтим Костадинов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК