Владо Тренески: Искаме Скопие да вкара българите в Конституцията и да отвори досиетата

Той показа досието си в предаването "Брюксел 1"

18.10.2021 | 16:53 Редактор: Таня Харизанова

Искаме Скопие да вкара българите в Конституцията и да отвори досиетата, каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR Владо Тренески, македонски българин, председател на гражданско сдружение "Интеракция", един от авторите на писмото, изпратено до българските институции с настояване България да не отстъпва от твърдата си позиция по отношение на Скопие.

Тренески донесе досието си в студиото на предаването "Брюксел 1", за да опровергае властите в Скопие, които твърдят, че в РСМ няма дискриминация на основата на етнос. 300 странии досие, от които 150 страници - телефонни разговори.

"Вътре са Валя Балканска, Валя Рупкина, Теодосий Спасов и да не ги изреждам всички... Аз ще го публикувам скоро за моето досие. Ще стане публично достояние. То няма страница, в която да няма нещо, което наврежда. Те ви следят, те ви преследват бизнеса... Аз примерно открих радио "Аз" - със защитен знак (б.р. - лого) първия знак от глаголицата. Хората веднага харесаха радиото, имах почти 30-40 фирми, които започнаха да рекламират. Службите тръгнаха по фирмите и спряха рекламите. Ако давате пари за това радио ще ви пуснем инспекция - ето един пример само... ," разказа той.

"И те отказват след няколко месеца да рекламират, без да ти обясняват. От фирмата ти казват: "Знаеш ли, извинявай, Владо, но няма да продължим да рекламираме". И така закрих радиото," каза журналистът.

Тренески уточни, че е получил досието си в края на 90-те години по времето, когато Доста Димовска беше вътрешен министър в Скопие.

Целия разговор гледайте във видеото.