Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Съдия Райкова: Не разбрахме какво не харесва властта в спецправосъдието

Председателят на Специализирания наказателен съд изтъкна, че е неясно бъдещето на магистратите

18.04.2022 | 20:46 Редактор: Теодора Патронова

Какво идва след края на спецправосъдието? 

"Очевидно законодателната и изпълнителната не одобряват работата на специализирания съд, но липсва конкретика кое точно не им харесва. Кой точно осъден считат, че е следвало да бъде оправдан. Кой точно оправдан е следвало да бъде осъден", заяви председателят на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова в "Денят ON AIR".

Тя поясни, че одобрените от тях споразумения са точно толкова или по-малко отколкото останалите окръжни съдилища. Гостът добави, че това е една законосъобразна и бърза форма за превключване на делата и не може да бъде причина за закриване на съд.

"Бройката на осъдените лица мисля, че е около 2700 срещу 400 оправдани. Може би трябва да ни сравнят с някой друг съд от това ниво, за да преценим малко ли са тези хора или не. В крайна сметка съдът не изпълнява политики. Той не гони някакви цели на правителство. Съдиите, които работят в съда, не поемат ангажименти за определени резултати", изтъкна Райкова пред Bulgaria ON AIR.

Председателят подчерта, че решението за закриването на спецправосъдието е било политическо. По думите ѝ случилото се с тях и делата след една година ще покаже дали е имало нелегитимен интерес евентуално делата да не приключат в срок, а съдиите да бъдат разселвани.

"Надявам се да не е била целта делата да започнат отначало с друг състав, защото съдебната система няма да понесе нелегитимна динамика и ще отреагира по някакъв начин, който няма да е добре за нито един окръжен съд, получил такива дела. Дяволът е скрит в детайлите на този законопроект. След публикуването ще видим къде са неговите слаби места, дали няма разпоредби, които са взаимнопротиворечиви и на практика как ще го приложи Съдийската колегия спрямо нас. Дали няма да бъде затруднена и няма да може да се справи в сроковете, които са заложени", разясни Райкова. 

Тя коментира, че след закриването на специализирания съд, няма да има специализация - тъй като където и да отиде съдия от този съд, делата се разпределят на случаен принцип и дела от вида, който досега са гледали, може да не се паднат никога.

"Привидно изглежда делата да бъдат продължени, но подводните камъни са много. Волята на съдебните заседатели, с които те ще бъдат продължени - те могат да не се съгласят да преминат към градски съд. Второ, начинът, по който ще се извършва командироването на съдии. Нима един председател на съд, който е приел бивш специализиран съдия, има интерес от неговото командироване в градски съд за довършване на дела", посочи председателят. 

Според нея хипотезата някои съдии да се отведат от дела е съвсем реална, но това е лична преценка. Тя подчерта, че нейни колеги се чувстват омерзени и с пострадало достойнството от изявления за политически бухалки. Райкова коментира, че бъдещето е проблемно за магистратите - не се взима предвид къде те желаят да отиде. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК