Закриването на спецправосъдието скара депутатите. ГЕРБ: Чии интереси защитавате?

Остри дебати в пленарната зала

14.04.2022 | 13:37 Редактор: Искра Ангелова

Остри дебати в пленарната зала заради закриването на специализираните съд и прокуратура. Реформата се подкрепя изцяло от четирите партии в управляващата коалиция. Против са от ГЕРБ/СДС и ДПС.

Като символ на превзетата държава и бухалка за политически репресии, определиха управляващите спецправосъдието у нас. Опозицията обаче въстана.

"Чии интереси защитавате - тези на държавата или на олигарсите, които са с повдигнати тежки обвинения. Тези същите, които ги изкарахте борци за правосъдие", попита Анна Александрова от ГЕРБ.

"Закриването не означава, че в България повече никой няма да се бори с този феномен. Но надявам се, че означава, че най-накрая някой ще започне да се бори, особено в частта корупция", коментира Крум Зарков от БСП.

"Със "спецправосъдието" беше възстановено инквизиционното начало в българското правосъдие. Именно за това трябва да бъде закрито", почерта Атанас Славов от "Демократична България".

След закриването на звената на специализираното правосъдие -законът ще уреди и кадровия статут на съдиите, прокурорите и следователите, както и тяхното преназначаване. Механизмът обаче стана повод за нови словесни престрелки.

"Въвеждайки квотен принцип на принудително заселване на магистрати ще доведе до обжалване на същите на актовете за преназначаване", категорична е Дани Каназирева от ГЕРБ.

"Нашата задача е нито едно от тези производства да не бъде прекратено или да не започне от своето начало", заяви Андрей Михайлов от "Има такъв народ".

Напрежението отново ескалира заради метода на прехвърляне на започнатите дела към Софийския градски съд, а тези, които са в начална фаза, към окръжните съдилища по места до три месеца.

"Колеги, заповядайте да посочите кои са тези дела, за да можем всички заедно да проследим дали действително са потънали", апелира Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната".

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК