България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Минимални са шансовете Гешев да бъде освободен предсрочно

Коментар на д-р Орлин Колев и доц. Борислав Великов

14.04.2022 | 09:19 Редактор: Ваня Кузманова

Какво следва след закриването специализираното правосъдие и какво ще се случи със започнатите дела?

"Това, което обществото следва да очаква от закриването на спецсъда, е нищо по-различно от това, което досега се е случило. Може би с надеждата, че ще бъде по-ефективно, но от правна гледна точка не би трябвало да има каквито и да е сътресения, защото преди създаването на специализираното правосъдие отново сме имали подобен, предвиден по закона, начин за търсене на отговорност от лицата по високите етажи на властта", заяви конституционалистът д-р Орлин Колев в студиото на "България сутрин". 

По думите на юриста доц. Борислав Великов закриването е правилно от политическа гледна точка, защото е част от коалиционното споразумение

"Сега без промени в Конституцията, се правят промени в Закона за съдебната власт, които позволяват да се направи една малка крачка в посоката, която хората очакват", допълни гостът. 

"Това е символът на така наречената промяна или част от пакета мерки, които следва да се вземат в контекста на съдебната реформа. Трябва да е ясно, че причините, поради които се е работило или не се работило в специализирания съд, могат да бъдат същите в сегашната структура, при обикновените съдилища, ако не се промени нещо и отвътре", посочи д-р Орлин Колев. 

Той няма разбирането, че пренасянето на делата от специализирания съд в общите съдилища, ще доведе до сътресения. 

"Реформата няма да доведе до забавяне на производствата. Доколкото говорим за отводи на съдиите, това е чисто субективна мярка във всеки един съд. Тук е важно да се подчертае ролята на българските магистрати, които трябва да пазят нашите дела", каза още конституционалистът.  

"В Националния план за устойчивост и развитие също има ангажименти от наша страна за реформи в съдебната система. Това ще кара управляващите да се стремят отклонения да не се допускат", коментира доц. Борислав Великов, пред Bulgaria ON AIR.

Мнението на д-р Колев е, че съдиите и прокурорите ще бъдат разпределени в общите съдилища, законопроектът предвижда тяхното място. 

"Те няма да бъдат ощетени нито откъм ранг, нито откъм заплащане, което е предпоставка за съвестно свършената работа", изтъкна събеседникът.  

"Общественото мнение е, че дотук резултатите на спецпровосъдието са незадоволителни. Шансовете главният прокурор да бъде освободен предсрочно са минимални. Иван Гешев се стреми да види нещо рационално в тези критики към него и донякъде започва да бъде по-активен и диалогичен", заключи доц. Великов.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК