Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иванов, ВСС: Очевидно се бърза със закриването на Спецсъда, има подводни камъни

Пилците се броят наесен, за мен резултатът е очевиден - тези дела да не могат да бъдат приключени, коментира магистратът

17.03.2022 | 20:25 Редактор: Елеонора Танева

Закриването на Спецпрокуратурата и Спецсъда отново е на дневен ред, съдбата им се решава паралелно с тази на главния прокурор. ВСС трябва да подготви до дни правилата, по които да разгледа искането на министъра на правосъдието за предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев.

"Тези дела да не могат да бъдат приключени. Закриването на Спецсъда ще доведе до сериозен стрес и трус. Резултатът ще бъде невъзможност да се довършат знакови дела, от което ще се  облагодетелстват хората, срещу които се водят. Това лашкане и законодателно лутане няма как да се отрази положително на наказателните производства", коментира членът на Висшия съдебен съвет Евгени Иванов в студиото на "Денят ON AIR". 

Той беше категоричен, че реален дебат за съдебната реформа не се провежда. А въпросите, които остават без отговори след закриването на Спецсъда, са много.

"Тук процедурата за законодателна промяна беше съкратена, очевидно пак се бърза. Не е ясно съдебните заседатели как ще ги командироваме в Софийския градски съд, ако кажат, че не искат. За мен това е доста сериозен подводен камък, който не е догледан, как се командироват такъв брой съдии от един съд в друг? Има ли къде да работят?", попита Иванов. 

Според него се отдава незаслужено голямо политическо значение на посещението на Лаура Кьовеши.

"С идването си у нас Кьовеши преследва целите, които са заложени със създаването на Европейската прокуратура. Видяхме, че тя избягваше отговорите на политически въпроси. И видяхме как отговаряше на такива, които са чисто магистратски. Работата с българската прокуратура е добра - виждаме, че работи добре с делегираните прокурори, но и с главния прокурор. Резултатите се постигат с конструктивен диалог и помощ", подчерта Евгени Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Магистратът отбеляза, че определянето на Министерския съвет като контактна точка с Европейската прокуратура няма да промени досегашната работа и възможностите за подаване на сигнали остават и чрез МВР, и чрез Агенция "Митници" и през сайта на Европейската прокуратура.

"Прокуратурата на България също е пощенска кутия, това ще прави и МС. Не мога да разбера защо се отдава такова голямо внимание на този факт. Цялата концепция на действието на Европейската прокуратура е сигналите да стигат максимално бързо, за да се реагира", уточни членът на ВСС.

Той коментира и процедурата по искането на правосъдния министър за отстраняване на главния прокурор. Тя беше отложена, за да се напишат правила, по които да бъде разгледано искането на Надежда Йорданова.

"Тези правила в суров вид вече са почти готови. Крайният срок е понеделник, когато ще бъдат обсъдени на заседанието на Комисията по правни въпроси", заяви Иванов.

Той подчерта, че през последните дни се е нормализирал тонът между институциите по горещата тема. 

"Институциите трябва да се уважават една друга. Не може да се подхожда неуважително, всяка трябва да си върши работата", каза още магистратът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК