МС каза "да" на законопроекта, с който се закрива Спецсъда

Предлага се и отмяна на "кариерните" и "финансови бонуси" за членовете на ВСС

24.02.2022 | 18:18 Редактор: Елеонора Танева
МС каза

Министерският съвет одобри законопроект за закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури. 

В законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт се урежда статуса на работещите в тях съдии, прокурори, следователи и администрация, както и приключването на висящите дела при спазване на принципа за неизменност на състава.

Със законопроекта се предлага и отмяна на "кариерните" и "финансови бонуси" за членовете на Висшия съдебен съвет, главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС, както и "кариерните бонуси" за административните ръководители на съдилищата и прокуратурите и техните заместници.

"Структурните и организационни промени по отношение на звената на специализираното наказателно правосъдие имат за цел да гарантират конституционния принцип за независимост на съдебната власт и защитата на конституционните права на гражданите. За десетгодишния срок на своето действие, специализираните наказателни съдилища и съответните им прокуратури не постигнаха заложените със създаването им през 2011 г. цели", пише в мотивите към законопроекта.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК