Министър Йорданова внесе в МС предложение за закриване на Спецсъда и Спецпрокуратурата

Промените в Закона за съдебната власт включват и край на "кариерните бонуси" за членовете на ВСС

23.02.2022 | 19:57 Редактор: Елеонора Танева
Министър Йорданова внесе в МС предложение за закриване на Спецсъда и Спецпрокуратурата

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова е внесла в Министерския съвет предложение за промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури. 

Тя съобщи това чрез профила си във Facebook.

Йорданова уточнява, че законопроектът урежда статуса на работещите в тях съдии и прокурори, както и приключването на висящите дела при спазване на принципа за неизменност на състава.

"Демократичната общественост е във война с модела на завладяната държава. Това е битка, която поведоха гражданите през 2020 г. на площадите. Това е битка, която продължаваме стъпка по стъпка по пътя към връщане на усещането за справедливост в българското общество. Това е съдебната реформа", пише Йорданова.

Тя уточнява, че законопроектът предвижда още една важна промяна. Предлага се отмяна на "кариерните бонуси" за членовете на Висшия съдебен съвет, главния инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет и административните ръководители и техните заместници. Йорданова ги определя като "несправедливо преимущество" за кариерно израстване, което следва да зависи единствено и само от работата на магистратите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
387820
преди 2 години
Тая зелка Йорданова имам чуство , че освен да *** около Бойкикиев , друга цел няма !! Абе работи , мисли , гледай да е по добре за гражданите , а ти само вършиш золуми ! Не се натягай излишно , не бъди лакей , че няма да те запомним с нищо !! Сигнализирай за неуместен коментар