Гешев: Има зависимост на съдии, прокурори и полицаи от организираната престъпност

"Ще настъпи криза в правораздаване, ако закрием Спецправосъдието", настоя главният прокурор

17.03.2022 | 13:10 Редактор: Жаклина Иванова
Гешев: Има зависимост на съдии, прокурори и полицаи от организираната престъпност

С приемането на проектозакона за закриване на специализираното правосъдие ще настъпи криза на правото и на наказателното правораздаване, заяви главният прокурор Иван Гешев пред депутатите от Комисията по конституционни и правни въпроси по време на обсъждането на внесения от МС законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

"Ако приемем, че това, което се прави, въобще е реформа, това е все едно италианската държава да затвори прокуратурата "Антимафия", защото си върши работата. Това предстои да се случи и аз съм сигурен, че ще се случи, защото е мотивирано не от интереса на българските граждани. Имам обосновано предположение, че може да е мотивирано от някакви други нелегитимни интереси на предадени за пръв път на българския съд лица, които разполагат с огромен финансов ресурс", подчерта той.

Главният прокурор предупреди, че след приемането на законопроекта ще последват спорове за компетентност, които ще продължат с години.

"Това ще се случи и с делата, за които не е приключило разпоредителното заседание, както и с разследванията на досъдебна фаза", отбеляза Гешев.

Главният прокурор изтъкна, че има местни зависимости "между магистрати, включително и прокурори, полицаи и всякакви местни величия с организираната престъпност, които са учили заедно, чиито деца са заедно в детски градини, които всеки ден се виждат на улицата", както и че има опасност това да се отрази негативно на делата при прехвърлянето им в прокуратурите в страната.

"В международен план ще има и реакция на европейските институции", каза Гешев и подчерта, че негативни последици ще има и по отношение на съвместното сътрудничество с Евроджъст и Европейската прокуратура.

Главният прокурор посочи, че цитираната от Министерския съвет в мотивите към законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт статистика е манипулативна, вадена е избирателно и не отговаря на истината, информираха от прокуратурата.

Гешев коментира, че не разбира защо се бърза с приемането на тези законодателни промени, преди да се изчака и анализът на Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет за дейността на специализираните съдилища в периода 2012-2020 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК