Гешев: Искането за отстраняването ми е "литературен сбор" от неистинни твърдения

Министър Йорданова подчерта, че страната ни е осъдена в Страсбург от подсъдимите Баневи

10.03.2022 | 17:44 Редактор: Елеонора Танева

Висшият съдебен съвет трябва да изготви правила, по които да разгледа искането на министър Надежда Йорданова за отстраняването на главния прокурор. Това е основният мотив на днешното заседание ВСС да отложи дебата за прекратяването на мандата на Иван Гешев.

За втори път в рамките на по-малко от година кадровиците се събраха, за да обсъдят едно и също искане, внесено отново от правосъдното министерство. Сегашният министър Надежда Йорданова се позова на нови сигнали срещу обвинител номер 1. 

"В първото искане за отстраняването ми, по инициатива на служебния министър, казах, че това е правно нищо. Сега ще кажа, че това е просто нищо. Прочетох го веднъж, доста внимателно. Честно казано съм затруднен да го оценя, за да не обидя литературния жанр "есе" ще кажа, че това е "литературен сбор" от манипулативни и неистинни твърдения", заяви Иван Гешев.

Част от случаите, посочени от правосъдния министър, са свързани с полицейското насилие по време на протестите през 2020 година, разследването "Осемте джуджета" и делото "Баневи", по което държавата беше осъдена да заплати на семейството близо 20 хил. лв. 

"Твърдението за "правно нищо" сериозно ме притесняват. Влязло в сила осъдително решение спрямо България от Европейския съд по правата на човека – правно нищо ли е?", коментира министър Надежда Йорданова.

Пред кадровиците Иван Гешев настоя за ускорена процедура.

"Не се притеснявам по никакъв начин, даже държа максимално бързо искането на г-жа Йорданова и на г-н Стоилов да бъдат разгледани, при максимална публичност и по същество, за да се види явното непознаване на Конституцията", призова Гешев.

Пленумът обаче отложи процедурата с поне две седмици заради липсата на правила, по които да я провежда.

"От моя гледна точка процедурата е ясна. Нарочни процедурни правила не виждам защо са толкова необходими, за да се произнесе пленумът на ВСС. Тези правила трябва да са огледални на избор за главен прокурор, на председател на ВАС и ВКС. Такава е законовата норма", заяви министърът на правъсидето.

Новината за отложената процедура не изненада и гражданското движение БОЕЦ, което излезе на протест под прозорците на кадровиците. Оттам настояха за оставката на главния прокурор и членовете на ВСС. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Краси
преди 2 години
До колкото знам-Гешев е учил за милиционер?И беше "избран" в "състезание" със себе си.Предложен от комуниста Цацаров.Той пък черпеше опит от мужика Чайка. Сигнализирай за неуместен коментар