Лена Бориславова: Спецсъдът и Спецпрокуратурата са превърнати в удобни бухалки

"Атаките срещу прокуратурата вероятно целят нейното овладяване", изтъкна заместникът на гл. прокурор Десислава Пиронева

29.03.2022 | 17:55 Редактор: Теодора Патронова

Прокуратурата с остро изявление срещу намесата в работата ѝ. Заместник-главният прокурор даде 15 примера за изречени, според обвинението, лъжи от политици спрямо прокуратурата. Сред тях са правосъдният министър Надежда Йорданова, на вътрешните работи - Бойко Рашков, министърът на финансите Асен Василев, както и бившият финансов министър Владислав Горанов.

Според държавното обвинение тези изказвания нарушават разделението на властите и показват неспазване на Конституцията и законите на страната. Посочените примери са по различни казуси, сред които "Барселонагейт", разпитът на Васил Божков и закриването на специализираното правосъдие.

"Твърде често неверните или манипулативни твърдения целят уязвяване и засягат все повече отделни прокурори, част, от които работят по дела със значим публичен и медиен интерес, което е недостойно в човешки план и е съобразен опит да им се въздейства с недопустими по закон средства. Атаките срещу прокуратурата и отделни прокурори е вероятно да целят нейното овладяване или съществено затрудняване на ежедневната работа и използването ѝ в противоречие с българското законодателство с нелегитимни политически цели", изтъкна заместникът на главния прокурор при Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева. 

На свикан брифинг в Министерския съвет изпълнителната власт отговори на обвиненията. Говорителят на премиера Лена Бориславова каза, че Специализираният съд и Специализираната прокуратура са превърнати в удобни бухалки. Именно една от причините за спирането и забавянето на Плана за възстановяване и устойчивост е била липсата на достатъчно значителни заявки за реформи.

"За нас буди удивление редица факти и поведението на прокуратурата. Като пример бих дала обстоятелството, че на българската прокуратура отне повече от две години, за да пожелае да разпита лице, готово да даде показания за извършени престъпления и корупция. В същото време за по-малко от два часа българската прокуратура успя да открие досъдебно производство срещу вицепремиер за участие в разговор, в който той не е участвал и който не се е състоял. За мен буди недоумение поканата от Специализираната прокуратура да бъде изпратен лист от политически личности, които те могат да разследват. Искам много ясно да заявя, че такъв списък няма да бъде издаван и не е роля на изпълнителната власт да дава указания кого да разследва", подчерта Бориславова. 

Началникът на кабинета "Петков" съобщи, че в специална подстраница на Министерския съвет ще бъдат публикувани всички законови промени, които предстоят в сектор "правосъдие". 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК