Надежда Йорданова с критики към прокуратурата: Много дела стоят с години "на трупчета"

Не воюваме с прокуратурата, търсим отговорност от Гешев, подчерта правосъдният министър

27.03.2022 | 12:34 Редактор: Елеонора Танева

Правосъдният министър с нови критики към прокуратурата, заради липсата на данни каква част от досъдебните производства в България се развиват в продължение на над 6 години, спрямо европейската статистика. А след като от МВР съобщиха, че от обвинението са образували досъдебно производство срещу вицепремиера Асен Василев, Йорданова призова за извършване на обективно разследване.

"По една или друга причина подобна статистика или не се събира, или не се дава. Ние не знаем колко досъдебни производства стоят "на трупчета". Настоявам прокуратурата да разследва обективно, многостранно и бързо. Да упражни правомощията по шумни първи действия и след това, когато има заглъхване за неопределено време", призова Йорданова.

Тя уточни, че правосъдното министерство не е във война с прокуратурата, но настоява за отговорност на главния прокурор. Йорданова беше категорична, че след решението на Конституционния съд ВСС трябва да гледа по същество представеното предложение за предсрочното освобождаване на Иван Гешев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК