Закриването на спецправосъдието е на финалната права, Гешев - против

Измененията вече бяха приети на първо четене

12.04.2022 | 13:53 Редактор: Искра Ангелова

Правната комисия в парламента обсъжда окончателно закриването на специализираните съд и прокуратура. Измененията вече бяха приети на първо четене.

Закриване на специализираното правосъдие е на финалната права, единодушни са управляващите. С тях ще бъдат премахнати и кариерните бонуси за магистратите. А за кратко в пленарната зала дойде и главният прокурор Иван Гешев, който изрази несъгласие с разписание корекции.

"Най-важното е наистина да бъдат закрити, тъй като те с годините натрупаха доста негативна слава в обществото", каза Милен Матеев от "Продължаваме промяната".

"Става въпрос за уреждането на отношенията на тези магистрати, които са били в специализиран съд и прокуратура - къде оттук насетне ще бъдат разпределени", коментира Филип Попов от БСП.

"Една структура, която беше създадена като политически инструмент и донесе много дискредитация на българското правосъдие, да бъде премахната", каза Христо Иванов от "Демократична България"

"Може да влезе в пленарната зала. Коалиционните партньори се разбрахме да е точка първа за четвъртък", посочи Ива Митева от "Има такъв народ".

Опозицията обаче беше лаконична.

"Виждате управляващото мнозинство колко са единни и колко добре се оправят с дневния ред, така че аз им предлагам още тази нощ да не чакат тази седмица", коментира Хамид Хамид от ДПС.

Гешев се появи на заседанието, за да защити спецправосъдието, а властта получи нападки.

"Прокуратурата няма да служи за декор на предварително взети решения. Специализираните структури са признати от европейските партньори на България и имаме тяхната подкрепа. Тези структури са най-ефикасните за борба с организираната престъпност и тероризма", категоричен е Гешев.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Л.Иванов
преди 2 години
Естествено Гешев е против! Ако някой си мисли обратното, то е най-големия ***!Този ще стои на поста си, докато не покрие всички престъпления, извършени от мафията герб!С такива прокурори да се говори за морал и достойнство е утопия!Нали никой вече не се учудва на факта, че младите бягат от България и не се обръщат назад- при такъв главен прокурор, това е единственото спасение! Сигнализирай за неуместен коментар