Божанков: До дни внасяме законопроекти за закриване на спецсъдилищата

"Делата няма да бъдат прекъсвани и никой няма желание да ги прекрати", каза депутатът от БСП

03.02.2022 | 20:30 Редактор: Искра Ангелова

Депутатите одобриха създаването на временна комисия за промените в Конституцията. Защо е необходима?

"Защо трябва да има промяна в съдебната система е риторичен въпрос - мониторингови доклади, нивата на корупция в България го предполагат. Има два пътя - законодателни промени и промени в Конституцията. Мнозинството е поело ангажимент и работи по законодателни промени, които искат обикновено мнозинство. До дни ще предложим първите законопроекти за закриване на спецсъдилищата, реформа в антикорупционния орган и други сфери на съдебната система, която ще реформираме", каза депутатът от БСП Явор Божанков в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че промените в Конституцията изискват квалифицирано мнозинство от 2/3.

"Това означава, че без ГЕРБ, ДПС или "Възраждане" такава промяна не може да стане. Ние предложихме не в рамките на коалиционния съвет разговор, защото е ясно, че такава промяна ще изисква и подкрепа на опозицията. Предложихме временна комисия, в която да участват и те. Беше отказано от страна на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". За първите две бяхме наясно, но "Възраждане" бяха изненада, защото ние в техните действия видяхме синхрон, макар и по-рано да са давали заявка за друго", допълни Божанков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му това не е конфликт между коалиция и управляващи, а е ангажимент между партиите и техните избиратели.

"Ако една политическа сила счита, че в прокуратурата има проблем и че всички скандали с автомагистрали, язовири, къщи за гости не намират наказателна санкция  - то тази политическа сила трябва да се включи в тази комисия. Въпросът със спецсъдилищата не е лесен за решаване, защото делата не трябва да спират, те трябва да продължат. Голямата тема с антикорупционния орган, в момента всички корупционни скандали "катастрофират" дотам. Вече има оставка - тази на Цацаров. Това е стъпка в правилната посока, но ние нямаме намерение да сменим един шеф на КПКОНПИ с друг", подчерта Явор Божанков.

Народният представител поясни, че имат намерение да реформират или да създадат изцяло нов антикорупционен орган, като го разделят на две отделни структури.

"Едната, която се занимава само с корупция, и една, която се занимава с незаконно придобито имущество и конфликт на интереси. Искаме да направим този орган работещ, а не само информационно звено. В момента КПКОНПИ няма разследващи функции - каквито и доказателства да събере, те нямат стойност. Отново опираме до прокуратурата. Предвиждаме, ако  откаже да внесе обвинение, да имаме право да обжалваме", коментира Божанков.

Социалистът успокои, че делата няма да бъдат прекъсвани и никой няма желание да ги прекрати. Той смята, че прокурорите трябва да бъдат независими, а фигурата на главния прокурор да има административна функция.

Гледайте целия разговор във видеото.

Кого трябва да компенсира държавата заради високите цени на тока и газа?

Всички домакинства, но само и единствено тях - без бизнеса.
19%
Единствено бизнеса - няма пари за всички домакинства, а и е важно предприятията да работят.
9%
Само болниците, училищата, детските градини и общините.
16%
Не трябва да компенсира никого, а да намери начин да спре поскъпването на услугите.
56%
Общо 501 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК