Бурни дебати за комисията за Конституцията, ГЕРБ постави ултиматум

Ако ни смятате за мафия, не виждам защо искате да водите диалог с мафията, заяви Тома Биков

03.02.2022 | 13:45 Редактор: Елеонора Танева

Парламентът създаде временна комисия за промени в Конституцията, оглави я съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. До решението се стигна след тежки двучасови дебати в Народното събрание. Комисията беше подкрепена с гласовете на управляващата коалиция и 5 гласа от ГЕРБ.

"Много от промените, които трябва да се случат, зависят от възможността за Конституционни промени. Особено по отношение на структурата на ВСС и статута на главния прокурор", отбеляза Христо Иванов.

"Всички ние имаме една цел - начинът по който е структурирана и действа прокуратурата, особено с този човек, който е главен прокурор, е отвратителен", заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

От ГЕРБ пък поискаха председателското място.

"Или ГЕРБ да получи председателското място, или да го направим заедно в съпредседателство с "Продължаваме промяната". В противен случай, дори и да започне да функционира тази комисия, никой не може да ви гарантира, че ще има реална промяна в българската Конституция", предупреди Десислава Атанасова.

"Или ни смятате за партия, или за мафия. Ако ни смятате за мафия, не виждам защо искате да водите диалог с мафията", добави Тома Биков от ГЕРБ.

"На тази комисия не ѝ е нито времето, нито мястото в това крайно ползващо се с недоверието на обществото НС", заяви Николай Дренчев от "Възраждане".

Временната комисия ще обсъди възможностите за изменение в основния закон и ще търси съгласие от всички парламентарно представени партии. Вносителите посочват, че последната конституционна ревизия от 2015 г. не е изпълнила всички препоръки и не покрива съществуващите стандарти.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Киро Швестера от Хар
преди 2 години
Бащата на валутния борд Стив Ханке предупреди : . . . Защо ще се приема еврото, когато левът е стабилен и вързан за него? Защо някой би искал да поправя нещо, което е здраво и не се е повредило, за да се хвърли в неизвестното? . . . Никой мислещ човек, особено политик, не би се опитал да го направи, ако няма някаква лична изгода от това, твърди Ханке. . . . България трябва да запази лева и валутния борд, ще бъде фатално за нея да се откаже от тях. Сигнализирай за неуместен коментар