Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Борис Ячев: Закриването на спецправосъдието беше част от съдебната реформа, а такава няма

"На този етап не е възможна хипотезата за отстраняването на главния прокурор", заяви той

15.04.2022 | 21:25 Редактор: Ваня Кузманова

Ликвидация на спецправосъдието - главният прокурор отвръща на удара.

"От вчера вече има "пирова" победа на мнозинството в парламента, което си беше поставило като особена задача закриването на спецправосъдието. Идеята беше че закриването на спецправосъдието, ще бъде част от съдебната реформа. Ние, за съжаление, подобна реформа не виждаме. Много е вероятно напъните на управляващите да бъдат само в посока отстраняване на главния прокурор", посочи лидерът на "Силна България" Борис Ячев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му, ако един магистрат откаже да заеме мястото, което му е посочено и оспорва, през това време ще минат може би година или година и половина. 

"През това време той няма да има възможността и правото да продължи работа по съответните дела, и те ще забуксуват", допълни гостът. 

"Нищо не се заговори за реформа в антикорупцията. Имаше идея да се представи законопроект за разделяне на сегашната комисия на две, избор на нов състав на антикорупционната комисия. Тази реформа завърши с оставката на Цацаров и нищо повече не е направено", коментира Борис Ячев.

Неговото мнение е, че на този етап не е възможна хипотезата за отстраняването на главния прокурор

"Ако се прави това, не е тази процедурата. Тук още повече прозира политическата амбиция да се отстрани неудобен главен прокурор, за да се сложи удобен", изтъкна лидерът на "Силна България".

"Управителят на БНБ беше саботиран още от самото начало, от мига, в който се появиха две кандидатури от страна на управляващото мнозинство. Повече от очевидно е, че има група от хора, която се стреми да направи нова банка, която ще се появи на българския финансов пазар", заяви гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че недоверието в четворната коалиция вече е достигнало възможно най-високата степен. 

"Открито се заговори за наличието на корупционни практики при разплащането на договорите на строителните фирми", допълни събеседникът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК