Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Много препъникамъни пред коалицията, но тя ще поостаене на власт

"Политическият елит започва да се сражава вътрешно", посочи политологът Първан Симеонов

04.04.2022 | 19:54 Редактор: Жаклина Иванова

Отново конфронтация в коалицията. Този път между "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" относно избора на нов шеф на БНБ.

"Всичко би могло да доведе до сътресения в коалицията. Въпросът е дали ще доведе до падане на правителството. Политическата логика казва "не". Не виждам кой от тях има интерес от бързи конфигурации. Не виждам и от "Продължаваме промяната" да са се уплашили от трудната ситуация, която управляват", каза политологът Първан Симеонов в ефира на "Денят ON AIR".

Според него за всички в управленската коалиция е важно тя да се запази.

Симеонов коментира и темата с евроинтеграцията на Северна Македония.

"Много е трудно да се обясни на обществото как Северна Македония не бърза да изпълнява междудържавната отговорност. Има и трети проблем. В България има много силни русофилски и пропутински разбирания. Пропагандната теза е, че Западът е лицемерен", посочи изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл".

Симеонов изрази мнение, че управлението не може да издържи лесно "подобен тест", както и че ще има фронт с БСП и части от опозицията. И добави, че ще има челен сблъсък с мнението в обществото.  

Запитан дали ще има "жълт картон" от обществото по отношение на евентуално въоръжаване на Украйна, събеседникът уточни: "Изпращането на оръжия не е популярна теза. Първият вариант е да свикнем с тази идея и да се опитаме да я обясним на обществото. Невинаги интересът на обществото е обществен интерес. Вторият вариант - да назидаваме обществото си, но това е погрешно".

По думите му позиционната битка в Украйна води до позиционна битка и при нас. Според Симеонов политическият елит започва да се сражава вътрешно.

Политологът отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че понякога Слави Трифонов действа емоционално, а БСП "запъва крак", което прави коалицията стегната в своите рамки, но и твърда.

"Майстори на красивите жестове са от "Демократична България". Логиката казва, че коалицията ще поостане. Но препятствията не са малко. Не можем още отсега да мислим за пълен мандат. В моменти на външна опасност е хубаво да има вътрешна консолидация",  смята политологът.

Кабинетът има по "един крак" във всяка прослойка, уточни Симеонов и подчерта, че това дава възможност във времена на силни опасности отвън, да има вътрешна консолидация.

"Петков постъпва правилно - той се опитва да си говори с всички. Рисковете е да не те намразят всички. Енергичността, която влага, го пази, завърши директорът на "Галъп".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК