Симеонов: Трус в коалицията заради БНБ, но реалната заплаха за кабинета е РСМ

"Не виждам от "Продължаваме промяната" да са се уплашили от трудната ситуация, която управляват", посочи политологът

04.04.2022 | 17:40 Редактор: Жаклина Иванова

Могат ли различните позиции на отделните партии в коалицията за избор на нов управител на БНБ, "за" или "против" военна подкрепа за Украйна и ситуацията с РСМ да разклатят управлението?

Разделението по темата кой да оглави БНБ може да предизвика трус в управляващата коалиция, но едва ли ще събори правителството, смята политологът от "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов.

"Защото някак не виждам кой от тях има интерес от бързи преконфигурации. Не виждам от "Продължаваме промяната" да са се уплашили от трудната ситуация, която управляват. Струва ми се, че за всички тях е важно коалицията да се запази...не бива такива въпроси да ги разединяват", посочи той.

Първан Симеонов вижда само една реална опасност за правителството - евроинтеграцията на Северна Македония, макар Народното събрание да има категорична позиция по този въпрос.

"Аз не смятам, че управлението може лесно да издържи такъв тест, оставете, че ще има фронт с президента и БСП, както и части от опозицията, но ще има и член сблъсък с общественото мнение", подчерта политологът.

Правителството ще сгреши, ако продължи да назидава обществото по темата дали България трябва да предостави военна помощ на Украйна, категоричен е Симеонов.

"Опозиционната битка в Украйна води и до опозиционна битка в нашия политически елит. Широките маси са далеч от крайностите, но политическият елит започва да се сражава вътрешно. Даже започва да прилича на 90-те години. В един момент ще има барикади, ще има хора, които спират да си говорят помежду си", смята Симеонов.

Но ще издържи ли коалицията?

"Логиката казва, че ще остане, изпитанията не са малко. Това е коалиция анти Борисов. Лепилото анти Борисов се разсъхва и започват да скърцат. С ареста на Борисов се напомня защо бяха избрани управляващите", уточни политологът.

А средният пръст, с който Тошко Йорданов подпря главата си по време на коалиционния съвет в неделя, политологът коментира така: "Хората на Слави Трифонов затова бяха избрани, за да покажат един сериозен пръст на статуквото".

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК