Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

"Възраждане": Протестът предсрочно постигна част от целите си, да отпаднат и маските

Партията няма да подкрепи Бюджет 2022, нито обща декларация за кризата в Украйна, заяви Ангел Георгиев

23.02.2022 | 20:37 Редактор: Елеонора Танева

Протестът на "Възраждане" срещу Ковид мерките мина без ескалации. За пръв път министър-председател отиде лично да разговаря с протестиращите.

"Протестът предсрочно постигна част от своите цели. Отпадането на "зеления сертификат" на 20 март не е приемливо като дата. Трябва до седмица да стане. Също така настояваме да отпаднат маските и тестването на учениците. Ние видяхме, че при стотици хиляди тестове имаме под 500 положителни деца, потвърдени в лаборатории", коментира депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той изрази мнение, че децата не страдат толкова от Ковид-19 и последния вариант Омикрон. 

"И идва въпросът защо у нас се дават милиони за тестове, вместо за инвестиция в образованието - в спортни площадки, в училищна инфраструктура", заяви народният представител пред Bulgaria ON AIR. 

Георгиев отново подчерта позицията на "Възраждане", че "зеленият сертификат" е противозаконен, дискриминационен и е нанесъл сериозни щети върху бизнеса.

"Ако наистина не отпадне "зеленият сертификат", може да се стигне и до гражданско неподчинение. На днешния протест присъстваха достатъчно хора, но нямаше провокатори. Ще питаме министър Рашков къде са те. На премиера му прави чест, че се отзова на нашата покана за разговори. Голяма част от нещата, за които се борим, бяха постигнати", каза депутатът. 

И уточни, че партията му настоява за информационна кампания, свързана с ваксинирането. 

"Ние искаме кампания за информирано решение за ваксините. Да се покажат гледните точки на различни специалисти "за" и "против", а не кампанията, която сега виждаме - изцяло "за" ваксините срещу Ковид-19", подчерта Георгиев.

Той самият не е ваксиниран, но негови колеги били принудени да го направят.

"Всеки е свободен да направи личния си избор дали да се ваксинира или не. Ние сме против принудителното ваксиниране. Такова има, защото на хората им се налага, за да ходят на работа. Такива случаи има и сред нашите депутати. Това важи и за хора, които пътуват в чужбина", уточни депутатът. 

Георгиев беше категоричен, че депутатите от "Възраждане" няма подкрепят обща декларация на НС за кризата в Украйна, "писана в американското посолство".

Няма да подкрепят и Бюджет 2022, който не решавал проблемите на хората.

Трябва ли страната ни да премахне Ковид ограниченията?

Да! Веднага да отменят всички мерки, да премахнат и "зеления сертификат".
73%
Да, но поетапно и внимателно. Мерките трябва да са обвързани с броя на заразените и хоспитализираните.
12%
Не! В никакъв случай не трябва да разхлабват мерките, за да не се стига до нов бум на заразените.
5%
Мерките са прекалено либерални и трябва да бъдат затегнати още, за да решим окончателно проблема с коронавируса.
4%
Мерките трябва да бъдат премахнати, когато 2/3 от българите се ваксинират.
6%
Общо 1711 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК