Отпада изискването за "зелен сертификат": От утре не е задължителен за посетители

В университетите се готвят да стартират с присъственото обучение

23.02.2022 | 18:55 Редактор: Ваня Кузманова

От утре започва поетапно облекчаване на Ковид мерките в страната. От утре в магазините и заведенията може да се влиза без "зелен сертификат", по преценка на собственика. Остава изискването за сертификат за персонала. А от 5 март във всички заведения, магазини и закрити обществени места официално ще се влиза без "зелен сертификат". От 20 март пък изискването за "зелен сертификат" отпада и за персонала. Как се подготвят заведенията и фитнесите за новите правила? 

В ресторанти и пицарии във Велико Търново масово от утре няма да изискват "зелен сертификат" на клиентите си. Изискването персоналът да е със "зелени сертификати" обаче ще продължи да се спазва.  

"Ще се възползваме от новите разпоредби и няма да искаме сертификати. Доста време искахме и страдахме от цялата тази история. Вече мисля, че сме равнопоставени на другите бизнеси. Мислим, че вече пандемията отминава", каза собственикът на заведение Николай Николов. 

Във фитнесите се надяват след отпадането на изискването за "зелен сертификат" да се завърнат повече хора в залите, тъй като отливът на клиенти все още се усеща. 

"Донякъде е добре, но донякъде не, защото аз като работник във фитнес залата трябва да имам сертификат, а клиентите като дойдат нямат. Но аз като изляза от залата и отида някъде и ставам и аз клиент и не ми трябва сертификат. И малко си противоречи новата заповед", смята фитнес инструкторът Велислав Серафимов. 

В университетите също се готвят да стартират с присъственото обучение. 

"Има поставени в тази заповед определени изисквания - 50% пълняемост на зали. Ние имаме достатъчно големи аудитории, за да можем да преразпределим графика, за да изпълним това условие, проветряване на помещенията. Правим график на учебния процес и в понеделник ще вземем решение от кога ще започнем присъствено. Вероятната дата може би ще е 14 март", заяви ректорът на Русенския университет "Ангел Кънчев" проф. Христо Белоев.  

От същата дата се допуска посещението на до 12 деца в група при провеждане на присъствени групови занятия за деца в езикови, образователни центрове, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни центрове и школи.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Трябва ли страната ни да премахне Ковид ограниченията?

Да! Веднага да отменят всички мерки, да премахнат и "зеления сертификат".
73%
Да, но поетапно и внимателно. Мерките трябва да са обвързани с броя на заразените и хоспитализираните.
12%
Не! В никакъв случай не трябва да разхлабват мерките, за да не се стига до нов бум на заразените.
5%
Мерките са прекалено либерални и трябва да бъдат затегнати още, за да решим окончателно проблема с коронавируса.
4%
Мерките трябва да бъдат премахнати, когато 2/3 от българите се ваксинират.
6%
Общо 1711 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК