България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Хасърджиев: Пазаруваме лекарства все едно купуваме картофи, сертификатите да отпаднат!

Масово лекарите предписват една и съща комбинация на всичките си пациенти с Ковид-19, алармира директорът на Националната пациентска организация

17.02.2022 | 08:43 Редактор: Тодор Петров

Над 330 лекарства липсват в аптеките. Това сигнализираха от Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Статистиката не е публична и не можем да се запознаем подробно с истинските числа. Става дума преди всичко за лекарства, които не са за Ковид-19, а за всякакви заболявания. Вероятно в световен мащаб има недостиг в момента. Производствените мощности са засилени в посока производство на ваксини и лекарства срещу Ковид", каза директорът на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев в "България сутрин". 

Според него може да е само началото на затрудненията, които ще виждаме. Продължава да има проблем с доставките на лекарства за ХИВ СПИН. Има случаи, в които се налага да се прекъсва терапията. Търсят се заместители на липсващите лекарства за деца. 

"Пазаруваме лекарства все едно купуваме картофи. От години призоваваме законодателството ни да се промени, то е доста архаично", подчерта д-р Хасърджиев пред Bulgaria ON AIR.

Не е ясно какво се случва със системата, която трябва да проверява наличности на лекарства, стана ясно от думите му.

"Няма как да прикрием високата смъртност, разочарованите от системата, от мерките и от хаоса, който се създаде. Това беше тотално дезинформационна кампания. Масово лекарите предписват една и съща комбинация на всичките си пациенти с Ковид-19, включително и по телефона. Изключително погрешно, защото създава предпоставки да създаваш резистентни щамове. Две години след пандемията в България нямаме издаден гайдлайн, по който да се водят всички лекари", обясни гостът.

Д-р Хасърджиев е на мнение, че предстоящият анализ на смъртността от Ковид-19 у нас ще се базира на изкривена информация заради липсата на електронизация. 

"Базирана е на клинични пътеки, по които пациентите са приети в болницата. Куп лоши практики, за които всички си затварят очите и никой не взима мерки", настоя директорът на Националната пациентска организация.

Той за пореден път алармира, че проблемът с кадрите е много сериозен. При нас проблемът бил и с качеството на тези кадри. Липсват експертиза, знания и визия. В здравеопазването няма планиране, всеки университет прави доктори, но не се прави достатъчно да има сестри, изтъкна д-р Хасърджиев.

По думите му единственият ефект от "зеления сертификат" е, че е принудил малко повече хора да се ваксинират. 

"Продължаваме да сме на пренебрежимо ниски нива, защото се провалихме в разговора с хората. Категорично трябва да бъдат премахнати сертификатите", посочи д-р Хасърджиев.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
африкански модел
преди 2 години
Ако министър Сербезова не възнамерява да започне радикална реформа на здравната система, по-добре да си ходи още сега. В болниците е такъв хаос, че пациентите бягат от там. А лакомията и безхаберието са преминала всякакви граници. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Едни капки за нос 7 лв.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Да, защото лекарите са неадекватни и ти казват по телафона "пий си там антибиотика и не ме занимавай". Принудени сме да се лекуваме по съвети на познати. Сигнализирай за неуместен коментар