Недостиг на лекарства: Аптекари и пациенти настояват за ограничаване на паралелния износ

Много бременни жени са принудени да търсят необходимите им медикаменти зад граница

16.02.2022 | 19:00 Редактор: Ваня Кузманова

Над 300 медикамента липсват от аптечната мрежа у нас. За това сигнализираха аптекари и пациенти. От месеци няма нискомолекулярни хепарини и кортикостероиди. Заради епидемията от коронавирус проблемът се задълбочава. 

Основните липси при лекарствата са на коагуланти, необходими при лечението на Ковид-19 и в травматологията, както и за бременни, болни от тромбофилия. Една от причините е, че се поръчват по-малки количества и поръчката не може да се променя месеци наред, защото системата е остаряла, а заводите реагират бавно. 

Илияна Тодорова има 4 аборта зад гърба си. През 2021г. лекарите чрез генетични изследвания откриват, че има вродена тромбофилия. Сега е на път да има успешна бременност, но споделя, че все по-трудно може да намери необходимите ѝ лекарства - клексан или фраксипарин. 

"5-то инвитро ми е, но в момента може би съм леко щастлива заради това, че не ми се налага точно в момента да направя трансфер, защото в момента няма пак в аптеката препарати. Обаждала съм се сутринта не е имало казват ми, че не знаят кога ще има доставка и не знаят откъде мога да намеря", разказа Илияна Тодорова.  

Д-р Чучумишев има много пациентки, които са в същата ситуация, а за голяма част от тях тези лекарства са единственият начин да запазят плода си. Споделя, че при по-тежките случаи се стига и до аборти. 

"При нарушения при развитието на бременността много често бебенцата вървят много по-малки от това, което очакваме, много често може да е причина за тежки усложнения, като отлепване на плацентата, които са животозастрашаващи", посочи акушер-гинекологът д-р Владимир Чучумишев.  

Много от жените в подобна ситуация са принудени да търсят необходимите им лекарства зад граница - най-често Турция. За да помогнат на пациентите си в медицинския център са измислили вариант - всеки да може да дари и да вземе необходимия медикамент. 

"Просто жените да са спокойни и да знаят, че ако в един момент останат без необходимите флакони могат да дойдат и да си вземат за следващите няколко дни, за да не остават без терапията", допълни  д-р Владимир Чучумишев. 

Още над 300 лекарства, които засягат хиляди души, липсват в аптечната мрежа у нас. Според собствениците на аптеки трябва да се работи по ефективното ограничаване на паралелния износ. 

От неправителствени организации са започнали и подписка с настояване здравното министерство да вземе отношение по проблема. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК