България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Съдови заболявания на ретината след прекаран Ковид, усложненията идват по-късно

"След Делта вълната започнаха да идват все повече пациенти с подобни заболявания", каза д-р Веселин Даскалов

23.02.2022 | 08:05 Редактор: Искра Ангелова

Коронавирусът може сериозно да увреди очите. Съдовите заболявания на ретината като късен пост-Ковид синдром зачестяват, алармират офталмолози. 

"Усложненията, които настъпват след Ковид-19, са малко по-късни. Ние ги установяваме след първия, втория месец. И това обикновено са съдови заболявания на ретината - тромбози, емболии, както и съдови заболявания на зрителния нерв, тъй като съдовете на ретината са особени. Те почти нямат анастомози помежду си, те са с много малък калибър, както и съдовите, които кръвоснабдяват главата на зрителния нерв", каза офталмологът д-р Веселин Даскалов в студиото на "България сутрин".

По думите му тези състояния могат да достигнат до съдовете на ретината и да предизвикат запушване.

"Ретината е нервна тъкан, недоставянето на кислород до тъканите предизвиква малки инфаркти, които водят до загуба на зрение. Рядко се стига до ослепяване, но това теоретически се случва. Има описани единични случаи. В България съобщиха за такъв случай на 25-годишна жена. Пациентите са тези, които трябва незабавно да потърсят лекарска помощ. Те усещат мъгла и една сянка, която се спука пред очите им", допълни д-р Даскалов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че запушването на вените не е толкова драматично, но запушването на артериите е драматично. Ако до шестия час не направим нещо - тогава вече имаме трайна загуба на зрението, която е невъзвратима.

Попитан дали имаме данни за това какъв процент от хората получават усложнения при зрението след Ковид-19, той отговори: Късно започнахме да ги търсим, защото в началото никой не знаеше какво е това заболяване. Но в последните няколко месеца, особено на последната вълна от Делта, започнаха да идват все повече пациенти с подобни заболявания. Някои от тях са доста трудно лечими, като тромбоза на ретината. Установихме, че се срещат от 1 до 6% при пациентите, прекарали Ковид.

Офталмологът поясни, че при стволовите тромбози рискът от загуба на зрение е по-голям.

"Тези симптоми са като пост-Ковиден синдром и се появяват след като ние сме оздравели, заради това невинаги можем да ги свържем директно с Ковид-19. Но той не уврежда само белия дроб, увреждат се и други органи и системи. Това, което забелязахме е, че тези заболявания се развиват по-често при диабетици, пациенти, които са с ритъмни нарушения. Общо казано - след 50-годишна възраст", подчерта д-р Веселин Даскалов.

Той коментира и "тихия убиец на зрението" - глаукомата.

"Тя се характеризира с увреждане на зрителния нерв и промени в изследването на периметрията. Много често се свързва с повишено очно налягане. При 30% от пациентите има глаукома с ниско налягане. Това заболяване е безсимптомно, то няма признаци, няма болка. И това е асиметрично заболяване, то не засяга двете очи едновременно", категоричен е д-р Даскалов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК