Тихият крадец на зрение - за глаукомата няма лек, но тя не е присъда

Д-р Самсонова: В постепенната загуба на зрение е коварството на заболяването

12.03.2021 | 14:57 Редактор: Тодор Петров

Вече 12 години втората седмица на месец март е посветена на борбата с глаукома. Наричат болестта "тихият крадец на зрение". От нея в България страдат между 85 и 90 хиляди души. 

Глаукомата е очна болест, увреждаща зрителния нерв и е една от основните причини за необратима слепота в целия свят. 

"Ако това заболяване не се лекува и не се диагностицира своевременно, то води до постепенно увреждане на зрителния нерв и резултатът от това е загуба на зрението, която не става внезапно и изведнъж. Става постепенно и точно в това е коварството на заболяването", обясни д-р Бисера Самсонова.

Пациентите обикновено не регистрират наличието на болестта рано, а едва когато загубят част от зрителното си поле. В България глаукомата се лекува адекватно, споделя д-р Самсонова. 

"Ние имаме сериозни традиции в лечението на това заболяване, защото имаме сериозни учители, които оставиха много добро наследство", изтъкна тя. 

По време на Световната седмица за борба с глаукомата пациентската организация "Глаукома" организира лекции и безплатни очни прегледи. Според председателя на организацията, най-страшното нещо за болните е объркването и стресът от информацията в интернет. 

Глаукомата изисква редовно посещаване на очен лекар и стриктно спазване на часовете за приемането на медикаменти. 

"За да могат пациентите да живеят спокойно, без да се тревожат за зрението си, те първо да се придържат към терапията си, която им е изписана от доктора, да не си позволяват да я прекъсват самоволно или да я сменят по свое усмотрение", категорична е д-р Самсонова.

За глаукомата няма лек, но тя не е присъда. При спазване на лекарските препоръки и редовно приемане на медикаменти животът може да протече нормално.

Вижте повече в репортажа на Цветелина Чучукова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК