НС жужи на тема Украйна, депутатите още се дърпат от обща декларация

Силата на ЕС и НАТО е да се говори в един глас, заяви премиерът

23.02.2022 | 18:05 Редактор: Елеонора Танева

Кризата в Украйна отново беше тема на разговори в НС. Но основно в кулоарите. България подкрепя санкциите срещу Русия, остава лоялен съюзник в НАТО и е за целостта на Украйна. Това заяви премиерът Кирил Петков. 

По повод санкциите той прогнозира "ценова война за газа", но увери - страната ни има план Б. България ще спре износа на ток, ако Русия прекрати доставките на газ към Европа и страната ни.

"Хубавата новина е, че тръбата, която захранва България, захранва и Сърбия и Унгария. Те са стратегически партньори на Русия. Затова шансът този сценарий да се случи е малък", заяви премиерът.

Промяната в позицията на страна ни няма, но кабинетът се подготвя за кризисна ситуация.

"България оттук нататък е много ясен партньор в ЕС и НАТО. Силата на тези съюзи е да се говори в един глас. Солидарни сме със санкциите, отделно се подготвяме да имаме вариант, за да не останем без енергийни източници", уточни Петков.

Управляващата коалиция подкрепя позицията на властта.

"Ние сме длъжни да реагираме адекватно, а не да сме постоянно под страх да не ни спре Путин газа. Това трябва да е урок за нас да си направим връзките с другите страни, да не зависим само от Русия за природния газ", коментира Иво Мирчев от "Демократична България".

"Трябва да сме последователни и солидарни. Онази разкрачена позиция на Борисов, който иска да се харесва на всички, и всички го мразят, отдавна приключи", категоричен беше Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

На обратната позиция са от партия "Възраждане". Те определиха като политическа грешка подкрепата за санкции срещу Русия.

"Много по-тежки ще бъдат репутационните щети, които ще бъдат продължителни във времето. След като американската пропаганда не успя да накара българите да намразят руснаците, сега руснаците ще намразят българите", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Все още обаче в парламента няма консенсус за обща позиция за ситуацията в Украйна. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК